
Lax med asiatisk touch
Den här laxen kan jag äta hur mycket som helst av! Smakerna påminner om sushi men i detta fallet är laxen tillagad. Toppa med dina favorittillbehör!
6 port
1 laxsida, ca 1 kg
Pensling:
1 msk olja
Salt och chiliflakes/färsk skivad chili
1 riven vitlök
1 tsk ingefära
Tillbehör:
Rödkålssallad:
Salladskål
Olja, vitvinsvinäger, sesamfrö, japansk soya.
Sweet chilisås till servering
Soya, till servering
Tillbehör: ex färsk mango och avocado i kuber, rostade sesamfrön, lime och koriander.
Basmatiris. För sushikänsla: blanda i risvinäger, 2 msk och socker 2 tsk, innan servering
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 °, lägg laxen i form eller plåt, använd bakplåtspapper, gnid in laxsidan med olja och kryddor. Baka laxen i 30 minuter eller tilla den är genomlagad.
När laxen är ute ur ugnen penslar du sidan med ytterligare en msk sweetchilisås och toppar med önskade tillbehör. Gör rödkålssalladen:
Strimla rödkål, blanda med olja, vitvinvinäger och en msk japansk soja. Skiva i sallads – eller purjolök. Salta efter behov. Toppa med semsamfrön, svarta och vita, som du snabbt rostat i torr panna.
Servera laxen med basmatiris, soya och sweet chilisås. Wasabi är jättegott till!
Itadakimasu!

Prova gärna att pickla rödlök till.
2 rödlökar, skivade
1 dl socker
1 dl vatten
1/2 dl ättika, 12%
Koka upp lagen och när den svalnat något lägger du i rödlöken. Låt stå och dra några timmar innan servering. Piffar till det mesta!