Bjud på en härligt höstig chokladtårta toppad med maränger i helgen! Önskas halloweentema målas ögon och mun på marängerna som då förvandlas till spöken!

Baka brownien och marängerna, vispa ihop moussen. Monterna när allt svalnat. Alla delar går fint att förbereda. Faktiskt går ju alla delar att servera var och en för sig!
Chokladmousse
3 dl vispgrädde, eko
2 äggulor (spara vitorna till marängen)
200 g mörk eller ljus choklad beroende på smak
Smält chokladen över vattenbad. Vispa grädden fast. Vispa ihop äggulorna och rör i chokladen under vispning. Blanda sedan försiktigt ned chokladmoussen i grädden. Klart!
Om så önskas hackar du ner Daim eller Marianne för lite extra krispighet och smak.
Brownie
150 g smör, eko
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg, eko
1 dl vetemjöl, eko
Sätt ugnen på 160 grader. Smörj kanterna på en bakform, 20 x 20 cm, med smör och täck bottnen med bakplåtspapper.
Smält smöret och tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda och vänd ner mjölet. Rör till en smet. Var inte orolig om det är klumpigt, det går ihop med resterande ingredienser. Vispa ned ett ägg i taget pch slutligen mjölet.
Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20-22 minuter. Smeten får gärna röra på sig något när du tar i formen. Vi vill ha lite kladdighet! Låt svalna i kyl.
Ta ut kakan ur formen och ta bort bakplåtspappret.
Spökmaränger eller en plåt småmaränger
2 äggvitor (gulorna sparar du till chokladmousse alt. använder till smörkräm eller bearnaise)
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl florsocker
1/2 msk ättika
Använd elvisp. Vispa äggvitorna och tillsätt samtidigt strösockret pö om pö. När du hällt i hälften av sockret tillsätter du ättikan för att lösa upp sockerkristallerna. Häll sist i florsockret. Vispa, vispa, vispa tills du har en riktigt hög och fast maräng. Lägg smeten i spritspåse med stor vid tyll och spritsa ut dina spöken, alt. klicka ut smeten på plåten.
Grädda i 130 ° varm ugn i 15 minuter. Gärna varmluft. Sänk sedan till 90 ° och grädda i 60 minuter eller tills marängerna är torra.
Måla ögon och mun med smält choklad eller chokladkristyr.

Till middag rekommenderas en långkoksbolognese. Även den perfekt att göra dagen innan!

http://lingonochmusslor.com/2020/10/05/ragu-bolognese/
Eftersom det är höstlovsvecka blir kvällens filmtips lite läskiga men ändå underhållande för hela familjen!

I Hotel Transylvanien får vi följa Dracula och hans tonårsdotter Mavis, alltså hon är 118, på deras stora monsterhotell. Monstren är nämligen livrädda för människor och behöver vila upp sig på hotell ibland. Men under en stressig kväll kliver plötsligt en underlig figur in genom dörrarna. Han har rött hår, stor ryggsäck och något i ögonen (visar sig vara kontaktlinser, det äckligaste Dracula sett) som verkar göra att han inte reagerar när Dracula försöker hypnotisera honom. Dessutom reagerar kockens råttas känsliga nos väldigt så fort han är i närheten. En underbart härligt, galen film med humor som passar både stora och små monsterälskare.

I huset med den mystiska klockan flyttar den tioåriga pojken Lewis till sin excentriska farbror, Jack Black, efter att hans föräldrar dött. Farbrodern bor i ett knarrande gammalt hus med ett mystiskt tickande hjärta. Lewis nya hemstads sömniga fasad kommer dock till liv och visar en hemlig värld av trollkarlar och häxor när Lewis olyckligtvis väcker dem från de döda. Cate Blanchett spelar den underbara kvinnan i grannhuset som verkar spela en viktigare roll i farbroderns liv än att bara låna ut en kopp socker.

Men mums vad den där choklad tårtan såg smaskig ut fint du dekorerat den med 🙂
GillaGillad av 1 person
Vad gott det där ser ut 😍.. Tack för recept och tips 😊
GillaGillad av 1 person
Så söta spöken.. Det låter så himla gött med tårta 😃
GillaGillad av 1 person
Men så god den chokladtårtan såg ut! Så fina spöken 😍
GillaGillad av 1 person