Nyårsmenyn & spännande tärningslek till!

Underbara lediga jullovsdagar. Spelar spel, läser böcker och går ut med gänget i den obarmhärtiga västkustvintern där regn och blåst blandas med en snö som inte klarar landningen utan att bli till slask. Men luften är frisk i alla fall!


Planering inför nyårsmiddagen är det bästa som finns! Potatisterrinen och glassen gör du dagen innan, annars är det en ganska snabbfixad meny!

Mellan måltiderna plockar vi fram tärningar och karamellskål och minns och planerar!
Fler tips på playpartyplan.com

Meny

Välkomstdrink: Bubbel med grapefruktstwist
Tilltugg: Lantchips med parmesandip
Förrätt: Grahamsvåfflor med rom och smetana
Varmrätt: Helstekt fläskfilé med potatisterrin, sherrysås och jordärtskockskräm.
Dessert: Äpplekompott på knaprig smulbotten och kardemummaglass
Espresso Martini

Tilltugg:
Lantchips med parmesandipp

1 påse lantchips
1 1/2 dl grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan, riv på minsta hålen i rivjärnet
1/2 dl ruccolasallad
Salt och svartpeppar

Blanda yoghurten med riven vitlök och parmesan. Finhacka eller mixa salladen. Salta och peppra ordentligt!

Förrätt
Grahahamsvåfflor med topping
Gör gärna belgiska våfflor om du har ett sådant järn. Vi ska inviga det vi fick i julklapp!

Grahamsvåfflor med ost
100 g smör, smält och avsvalnat
2 ägg
4 dl mjölk
1 dl grädde
3 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 krm salt
4 tsk bakpulver
2 msk mild rapsolja
2 dl smakrik ost, riven

Blanda ihop ingredienserna och låt smeten stå någon timma, gärna över natten. Pensla järnet och grädda våfflor precis innan servering. Varmhåll i ugn, 90 ° tills alla är klara.

Topping 4 personer
1 1/2 dl smetana
1 dl riven ost
1 burk valfri rom
Rödlök, finhackad
Gräslök, ja det går fortfarande att hitta i kökslandet

Huvudrätt 4 port
Helstekt fläskfilet med sherrysås och potatiskaka. Serveras med jordärtskockspuré, vitlöksfräst grönkål, smörslungade vinägerchampinjoner och tomatsallad.

600 g Fläskfilet, eller fläskytterfilet, ja det är bara KRAV-märkt som gäller här. Tänk utanför din plånbok.
Smör att steka i
2 dl balsamicovinäger
1 msk kalvfond
1 dl vatten
Salt o peppar

Fläskfilet
Putsa fläskfilén och stek den i ordentligt med smör i en stekpanna, så att den får vacker färg runtom. Salta och peppra och häll på hälften av balsamicovinägern, 1 msk kalvfond och 1 dl vatten. Lägg fläskfilén  i en  ugnsform och slå på vinägerskyn och häll över resterande vinäger. Ställ ugnsvärmen på 150° och stek klart köttet i ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 70°

Jordärtskockspuré
500 g jordärtskockor alt palsternacka
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl Vispgrädde, krav
Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i kallt vatten gärna med lite pressad citronsaft så att de inte mörknar. Koka dem i vatten med en buljongtärning, tills de är helt mjuka. Sila av kokvattnet.
Mixa jordärtskockorna, späd med grädde och låt puttra en stund till lagom konsistens. Smaka av med salt och nymalen peppar.

Stekt grönkålssallad
300 g grönkål, färsk
Olivolja, 2 msk
Smör 2 msk
Salt och peppar
Flagad mandel 1/2 dl

Rosta mandeln i torr panna. Lägg åt sidan. Stek grönkålen i smör och olja så att den får lite färg. Salta och peppra och blanda i mandeln.

Sherrysås
1 vitlöksklyfta, finriven
1/2 röd chilifrukt, tunt skuren
2 msk smör, att steka i
5 dl vispgrädde, KRAV
2 msk kalvfond
5 msk sherry, gärna Bristol Cream
Salt o svartpeppar

Stek försiktigt vitlök och chili i några minuter utan att de bränns. Häll på grädde och fond. Låt koka ihop på låg värme. Häll på sherryn, salta och peppra.

Tomatsallad
Ett syrligt inslag till måltiden. Vi gör denna sallad hela tiden och mängderna sitter i nyporna. Prova dig fram!
2 tomater
1 rödlök
Vitvinsvinäger, rapsolja, salt och peppar
Tärna tomat och rödlök. Blanda i olja, vinäger och peppar, snåla inte på saltet.

Potatisterrin, laga dagen innan
ca 1,2 kg mjölig potatis, King Edward
1,5 dl grädde
ca 60 g riven parmesan
75 g smör
färsk timjan
2 vitlöksklyftor
salt
peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Riv parmesanen. Skölj potatisen och skiva tunt, helst med en mandolin. Behåll skalet på. Lägg skivorna i en skål med grädde och lite salt i, ca 1/2 tsk och rör runt.
Smält smöret. Lägg i en hackad vitlöksklyfta och färsk timjan. Låt puttra tills vitlöken börjar få färg, sett till att inte bränna vitlöken. Sila smöret men spara vitlök och timjan – blir ett perfekt strössel att ha ovanpå sen.
Klä en brödform med bakplåtspapper. Lägg potatisskivor i botten, pensla med smör, toppa med riven parmesan, lite salt och svartpeppar. Fortsätt tills du nästan når upp till formens kant. Tänk på att inte salta för mycket.
Häll 1/2 dl av grädden över hela formen. Täck formen med aluminiumfolie. Baka i ca 2 timmar eller tills potatisen är mjuk. Ta ut formen och låt svalna. Ta bort aluminimfoliet och lägg på plastfolie. Lägg sen på något som pressar ner potatisen, ex en annan brödform fylld med något tungt.
 Potatisen ska vara helt kall när du skivar den, helst dagen efter. Skär i ca 12 skivor. Lägg upp skivorna på en plåt med smörpapper och ev. pensla med lite smält smör. Rosta i övre delen av ugnen, 220 grader i ca 20-30 minuter. Hur länge beror på din ugn och hur krispig potatisterrin du vill ha. (Vissa ugnar kräver att du vänder på skivorna efter halva tiden. Du kan också steka skivorna i en stekpanna med olja. 
Toppa med det sparade vitlöksströsslet och servera!

Champinjoner med syrligt sting
250 g Champinjoner
Smör och olja att steka i
1 vitlöksklyfta riven
1/2 msk Salvia
1 msk citronsaft
1 msk balsamvinäger
Salt och peppar, snåla inte!

Smält smöret med oljan och låt det bli på gränsen till brynt. Stek champinjonerna hela om de är små. Låt bli ordentligt gyllenbruna, ös med smörblandningen. Lägg i vitlök och salvia. Häll över citron och vinäger.  Salta och peppra.

Dessert:
Äppledessert med kardemummaglass och smulgryn à la @matfashonistan

Glass
1 burk à 397 g, kondencerad, sötad, mjölk
5 dl vispgrädde, krav
1 msk kardemumma, hel
Mortla kardemumman fint. Vispa grädden till fina toppar. Blanda i den kondencerade mjölken, blanda väl och tillsätt kardemumma. Stjälp upp i en form och frys in i några timma, 6 kanske, tills den stelnat.

Äpplekompott
3-4 äpplen, tärnade i mindre bitar
1 dl vatten
1/2 citron, saften
3-4 msk socker
3 krm kanel

Skala äpplena och hacka ner i mindre bitar.
Lägg ner i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna, låt puttra ihop på medelhög värme tills äpplena mjuknar något till en fin kompott. (Lite motstånd i äpplena vill man gärna ha.) Blir det för torrt, tillsätt lite mer vatten under kokningen.
Ställ åt sidan när kompotten är klar.

Crumble
50 g smör
4 msk socker
4 msk vetemjöl
1 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
Nyp ihop alla ingredienser till en smulig massa till crumblen.
Rosta i en teflonstekpanna tills den blir gyllene (medelhög värme, så det inte bränns).
Vänd omkring och rista pannan så den får jämn fin färg.
När det ser ut som en smuldeg som varit i ugnen är den färdig. Ställ då åt sidan för att svalna.

Servering
Lägg en rund stans, ex en pepparkaksform på en tallrik och lägg först på äppelkompott. Toppa med krispiga smulor.
Lägger på en kula av den magiskt goda kardemummaglassen, gärna en kvist citronmeliss och servera direkt!

Espresso Martini 2 st

6 cl kall espresso
6 cl vodka
6 cl kaffelikör
is
Topping: riven choklad eller kaffebönor

Skaka alla ingredienser. Sila upp i 2 martiniglas. Toppa med valfri topping!

Gott Nytt År!

Lämna en kommentar