Hönan som drömde om att flyga & rågrussin till

En underbar historia om livet som det är för människa, höna eller vem du än är.
Detta är berättelsen om en höna som heter Knopp. Ett namn som hon gett sig själv eftersom ingen annan visade något intresse för att namnge henne.
En dag tröttnar hon på att tvingas lägga ägg efter ägg bara för att se dem forslas iväg.Vart tar de vägen? Och slutar det någonsin göra ont att se dem försvinna bort?

Varje dag tittar hon ut genom dörrarna och ser de andra djuren ströva fritt. Knopp suktar efter ett annat liv. Hon planerar att fly ut i friheten och drömmer om att få ta hand om ett av sina ägg själv. Plötsligt blir Knopp svag, äggen slutar komma och bonden håller ett öga på henne. Plötsligt ligger hon på en spade och läggs ner i en skottkära tillsammans med andra uttjänta hönor. Men Knopp har inte levt färdigt.

Finns det något bättre än att dela en läsupplevelse med någon som har en helt annan infallsvinkel? Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Whang bjuder på en fabel som jag misstänker mer än vanligt erbjuder olika historier beroenden på vem du är. Två kategorier läsare borde kunna njuta av denna historia. De riktigt vuxna och små barn. För barnen blir det en kapitelbok om en modig liten höna. Eller kanske ett modigt litet barn.
För den vuxna nyanseras historien. Vilken typ av sinne har du? Vad skulle du gjort om livet stod vid ett vägskäl, välja den väg som gick till det oundvikliga stupet eller den märkliga krokiga vägen som du inte vet något om men misstänker kan vara ganska underbar? Är du den som gör uppror mot ditt öde?

Ett ljuvligt höstigt bröd att njuta av till en god bok eller ka ske mata en liten hungrig höna med?

Rågrussinlimpa med skållad råg

Rågrussin med skållad råg

Dag 1(kvällen)

1dl/60g rågkross

1dl/50g russin

2dl/200g kokhett vatten

På kvällen

Blanda skållningen: Mät upp mjöl och russin och häll på det kokheta vattnet. Rör ihop och låt stå under plast i rumstemperatur över natten.

Dag 2 (morgonen)

Skållningen från gårdagen +

1dl/100g kallt vatten

2 tsk/10g jäst

3dl/180g rågsikt

2dl/120g vetemjöl special

Rör ut vatten och jäst i skållningen från igår och tillsätt sedan resten av ingredienserna Rör kort tills allt blandats ordentligt. Låt degen vila i 30 minuter.

Blöt en slev eller sked och vänd runt degen några varv i bunken. Låt vila i 30 minuter, detta moment gör du totalt tre gånger.
Vila och vika.  När du vänt degen för tredje och sista gången låter du den jäsa ungefär 40 minuter.Den här degen är lite kladdig.

Baka ut brödet. Mjöla en handuk rikligt med rågsikt och skrapa ut degen på handuken. Eftersom den nu blir täckt med mjöl är den lött att forma till en limpa. Låt jäsa 40.min. Sätt på ugnen på 250°  i god tid innan degen jäst färdigt.

Grädda brödet
Stjälp upp brödet på en bakplåt. Sätt in i ugnen och vänta tio minuter tills du sänker värmen till 235 °. Låt stå inne 20 minuter till. Täck med aluminiumfolie om du tycker att brödet fått för mycket färg. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler under bakduk.


Njut med ett tjockt lager smör!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s