Håll till godo med en LImpa RÅGRUSSIN

Jag antar att du skulle kunna slänga ner vilken typ av torkad frukt som helst i denna härliga deg. Aprikoser hade säkert smakat toppen!

Inspiration från Pain de Martin som dock använder rågmjöl och snarare vänder degen än rör.

Ett underbart saftigt och smakrikt bröd med mycket rik konsistens. Passar perfekt till frukost eller kvällsmackan! Unna dig till helgen!

Rågrussin med skållad råg

Dag 1(kvällen)

1dl/60g rågkross

1dl/50g russin, eko

2dl/200g kokhett vatten

Blanda skållningen: Mät upp mjöl och russin och häll på det kokheta vattnet. Rör ihop och låt stå under plast i rumstemperatur över natten.

Dag 2 (morgonen)

Skållningen från gårdagen +

1dl/100g kallt vatten

2 tsk/10g jäst

3dl/180g rågsikt, eko

2dl/120g vetemjöl, eko

Rör ut vatten och jäst i skållningen från igår och tillsätt sedan resten av ingredienserna Rör kort tills allt blandats ordentligt. Låt degen vila i 30 minuter.

Blöt en slev eller sked och vänd runt degen några varv i bunken. Låt vila i 30 minuter, detta moment gör du totalt tre gånger.
När du vänt degen för tredje och sista gången låter du den jäsa ungefär 40 minuter. Den här degen är lite kladdig.

Baka ut brödet. Mjöla en handduk riktigt ordentligt med rågsikt och skrapa ut degen på handuken. Eftersom den nu blir täckt med mjöl är den lätt att forma till en limpa. Låt jäsa 40 min. Sätt på ugnen på 250°  i god tid innan degen jäst färdigt.

Grädda brödet
Stjälp upp brödet på en bakplåt. Sätt in i ugnen och vänta tio minuter tills du sänker värmen till 235 °. Låt stå inne 20 minuter till. Täck med aluminiumfolie om du tycker att brödet fått för mycket färg. Ta ut brödet och låt svalna på ett galler under bakduk.
Njut med ett tjockt lager smör!

Välkommen helg!

2 reaktioner till “Håll till godo med en LImpa RÅGRUSSIN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s