Anna, Hanna & Johanna och en skiva kaffekavring till.

Välkommen vardag! Lycka är en nybakat bröd till kvällsfikat. Passar perfekt att sätta degen på morgonen – går snabbt att röra ihop- och grädda på eftermiddagen så har du perfekt sällskap till en riktigt god bok och en skön stund i läsfåtöljen.

Anna Hanna och Johanna kanske räknas till en gamma goding, kom ut 1994, men släng dig i väggen vad den håller än! Är en av de bästa böckerna jag läst!

Marianne Fredriksson var en sån där författare som självklart gestaltar personernas viktigaste karaktärsdrag och helt utan tvekan leder läsaren in i känslor av glädje och förtvivlan. Hanna ligger mig varmt om hjärtat då hon föddes i Dalsland nära den norska gränsen. När man vandrar på skogsstigarna i känns det som att Hanna trampat samma väg. Hanna fick sin första barn som 13 åring och landade först i trygghet när hon träffar mannen som hon tillsammans sköter en kvarn med. Efter en kull söner  föds dottern Johanna som efter den älskade faderns död växer upp i Göteborg, insupandes allt vad den nya tiden hade att erbjuda. Som en röd tråd följer vi utvecklingen i Sverige från det fattiga bondesamhället till välståndstiden då allting var möjligt.  Anna lever sitt liv i det moderna Sverige med påminns ständigt om likheterna med liven som modern och mormodern levt från 1800-talet fram till nutid.

En fantastisk historia som påminner om tider som flytt och levnadsöden som påverkar generationer.

Till boken njuter jag självklart av ett par skivor kaffekavring och en kopp starkt kaffe

1 limpa Kaffekavring (Pain de Martin)

100 g (1 dl) varmt kaffe, brödet kommer att få en förnimmelse av kaffesmak

60 g (1 dl) rågkross

5 g (1 tsk) jäst

200 g (2 dl) kallt vatten

90 g (3/4 dl)  brödsirap

390 g (6½ dl) rågsikt

6-9 g (1-1½ tsk) salt

På morgonen(kvällen): Häll kaffet över rågkrosset och såt stå i 15minuter. Lös upp jästen i skållningen och vattnet, blanda sedan i övriga ingredienser. Rör ihop till en deg, täck bunken och låt stå i rumstemteratur 8-10h.

På kvällen(morgonen)

Smöra en brödform, Skrapa ner degen i den. Platta till degen an aning och låt jäsa ca 45min. Sätt ugnen på 250 grader.

In i ugnen

Sätt in brödet näst längst ned i ugnen. Baka i 15 minuter,  sänk sedan temperaturen till 225 grader & låt stå ca 30 minuter till. Brödet är klart när innertemperaturen är 98 grader. Ta ut brödet ur formen och låt svalna på ett galler.

Håller fint i flera dagar!

2 reaktioner till “Anna, Hanna & Johanna och en skiva kaffekavring till.

  1. Jag såg ditt boktips i en av litteraturgrupperna på Facebook. Både ditt foto och din beskrivning gjorde mig övertygad om att jag måste läsa Anna, Hanna och Johanna. Mysig blogg du har, jag är tjusad av den inspirerande stämningen här.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s