Nattjäst durumbröd

Detta brödet är min absoluta favorit och jag får alltid mängder av kompilmanger för det. Inte konstigt. Det smakar som att man lagt ner ordentligt med tid på det. Smakerna är tydliga och skorpan är läckert frasig. Inte klokt egentligen med tanke på hur urenkelt det är!

Servera till frukosten eller på kalas då du har många gäster att imponera på!

3 g jäst (japp, du läste rätt)

3 dl vatten, kallt

2 tsk salt

1 msk honung (kan uteslutas)

1 msk olivolja

90 g durumvetemjöl

300 g vetemjöl, eko

Om du vill anpassa brödet till vad du ska servera det till kan du slänga i några torkade frukter/oliver/soltorkade tomater/örter eller dylikt

Lös jästen i vattnet. Häll i honung, salt och olja. Blanda i durumvetemjöl och sedan vetemjöl tills du har en smidig deg. Är den jättelös häller du på mer mjöl. Den kan vara något klibbig men ändå formbar.

Täck bunken med plastfilm och ställ i kylen där degen får jäsa över natten.

God morgon! Nu formar du degen till ett bröd på en bakplåtspappersklädd plåt. Sätt ugnen på 250 °.

Låt degen jäsa i 40 minuter. Skär något snitt i degen, rakt över eller som ett kors till exempel.

Sätt in brödet i den varma ugnen och baka i fem minuter. Sänk sedan värmen till 235° och baka i 25 minuter till. Vill du så öppnar du luckan en gång och stänker/sprutar in lite vatten så att du får en ångeffekt.

Låt brödet svalna på galler.

En reaktion till “Nattjäst durumbröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s