Välkommen påsk med vaniljkaka

Vaniljkaka
En underbart härlig kaka som passar fint att fira in våren med när äggen är så där härligt gula och nykläckta. Smeten separerar i ugnen och resulterar i en vaniljkrämskaka omgiven av sockerkaksbotten. Magi!
Du som inte vill ha mjöl i smeten hoppar över det och får istället en fast vaniljpuddingskaka.

1 vaniljkaka


5 ägg, separerade


1 1/2 dl socker


100 g smält och avsvalnat smör


5 1/2 dl mjölk

5 msk mjöl, kan uteslutas


1 msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 150°, klä en hel form med bakplåtspapper.
Vispa äggvitorna till hård skum. Ställ åt sidan.
Vispa gulorna med socker till en ljus fluffig smet och häll i det avsvalnade smälta smöret och mjölken.
Blanda ordentligt och vispa i mjöl och vaniljsocker.
Vänd försiktigt ned äggvitorna. Blanda ordentligt. Några små klumpar på toppen kan du låta vara.
Häll den mycket lösa smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i en timma. timme. Om kakan blir för mörk sänker du värmen från 150 ° till 125º. Öppna inte luckan under tiden kakan gräddas. När en timma gått rör du försiktigt på kakformen. Kakan ska vara dallrig men inte för lös.
Låt kakan kallna i formen. Den kommer att sjunka lite. Låt gärna stå i kylen några timmar innan servering. Gärna över natten!
Pudra med florsocker vid servering.

Glad påsk!

Lämna en kommentar