Knaprig daim

Har ni provat att koka egen knäck riktigt hård och göra din egen daim? Den blir härligt knaprig och ett underbart inslag på julens gottebord. Håll i tänderna och låt smeten få sin tid i grytan för den där fulländade knäckigheten!

1 dl grädde, eko
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1/4 dl hackad mandel, valfritt
100 g ljus eller mörk choklad, gärna Odense

Koka grädde, socker och sirap tills det blir en riktigt hård kula i kultestet som du gör genom att hälla en sked smet i ett glas kallt vatten och formar en kula med händerna. Akta så att du inte bränner smeten, aänk värmen och låt koket ta sin lilla tid ustället. Du kan dubbla receptet för större sats, då blir koktiden lite längre bara. Tillsätt ev mandel eller annan smaksättning. Häll ut smeten i en form, ca 20 x 15, klädd med bakplåtspapper.
Låt stelna. Smält chokladen över vattenbad och bred ut över knäcken. Låt stela i kyl. Skär upp i lagon stora bitar och börja knapra dig till en godare jul!

Smakförslag:
Krossade polkagrisar
Apelsinzest
Pistagenöter
Macadamianötter
Krossade kaffebönor

Lämna en kommentar