En tur till Marstrand i fantasin eller i person…och en kladdig kaka till

Soldathotellet på Carlstens fästning verkar härligt, i alla fall om man läser recensionerna på Booking.com,  men efter att ha gått den guidade turen på fästningen och levt sig in så till den milda grad i hur det var att vara fånge där vågar inget av våra barn bo över…

Att ta färjan eller segelbåten över till Marstrand är för de fantasifulle lite som att förflytta sig ett, eller flera, sekel bakåt i tiden. Husen är så vackra och överallt finns små gränder att kika in i och njuta av. Trädgårdar fyllda med rosor, snickarglädje och den ständiga närheten till havet men också allvaret som inte minst fästningen bidrar till. Runt hela ön går en fin vandringsled med små avstickare åt olika håll, till exempel Nålsögat som är en smal passage mellan två klippor på väg ut mot Skallens Fyr.  Barnfamiljen tittar in på Lasse Majas krog och tar en underbar pizza och till efterrätt blir det en stor glass från Lejonet och Björnens servering. När du tagit en sväng på fästningen och hört historier om fångars öden och stortjuven LasseMajas karriärklättring måste du absolut unna dig en fika på traditionella Bergs konditori. En bulle därifrån skapar ett härligt minne i sig att plocka fram när det behövs.  I de små butikerna utmed kullerstensgatorna finns kläder bland annat från min barnfavorit Emma o Malena.

Bild lånad från carlsten.se

Lyckliga ni som ännu inte läst Ann Rosmans böcker om polisen Karin Adler som bor i sin stora båt och allt som oftast hamnar på Marstrand när öden från förr vävs samman med nutida brott. Böckerna är fängslande och målande, ibland gastkramande läskiga och ibland bara härligt igenkännande. En av böckerna, Mercurium, handlar om Carlstens fästnings enda kvinnliga fånge, Metta Fock, och målar en färgrik bild över en 1800-talskvinnas öde. Rosman är fantastisk på att skapa en realistisk och intressant bild över en smart, stark och empatisk modern kvinna men även historiska karaktärer som ger ett superbt djup till historien. När man slagit upp en av rosmans böcker och börjat läsa vill man bara sjunka in i boken och stanna där till sista sidan. Planera för en lååång lässtund.

En god bok kräva en stor kopp kaffe och något gott till.

I USA kallas dessa kakor Chocolate Mud Cake Cookies och receptet ger, mycket riktigt, ett gäng härligt sega, kladdiga chokladkakor. Smeten blir väldigt lös men misströsta inte, den smälta chokladen gör att den stelnar i kylen. Forma bollar med blöta händer så blir det lättare. Passa så att de inte blir helt genombakade i ugnen, låt stelna på galler.

Sega chokladkakor

10 st -dubbla receptet om du vill

25 g smör

75 g mörk choklad, Odense valde jag

1 dl strösocker

1 ägg, eko

1 1/2 dl vetemjöl

1/4 dl kakao

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk vaniljsocker

en nypa salt

Ugn 175 °

Smält smöret och lägg i den hackade chokladen. Låt smälta.

Vispa ihop socker och ägg. Blanda i chokladblandningen.

Rör i alla torra ingredienser. Ställ smeten i kylen 15 minuter. Den kommer att stelna något så att den går att forma.

Rulla bollar och lägg glest på en plåt med bakplåtspapper.

Baka mitt i ugnen 8-12 minuter beroende på om du vill ha dem mjuka eller knapriga.

En reaktion till “En tur till Marstrand i fantasin eller i person…och en kladdig kaka till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s