Vi älskar kål! Vågar lova att någon form av kål nästan alltid finner sin väg till vårt middagsbord. Vitkål, rödkål, grönkål, kålrabbi och så vidare.

Svartkål, eller palmkål, är en kär gammal vän och denna rätt står sig ensam som förrätt, sidorätt, som tillbehör eller till pasta som en hel rätt . Hade den till köttfärslimpa med grädssås och lingon igår. Ljuvligt!
Skär svart- eller grönkål i strimlor, något bredare än vanliga strimlor. Skär ev bort tjockare stam. Smält smör och lite olja och stek en skivad vitlöksklyfta mjuk. Tillsätt kålen. Stek på medelvärme tills den fått lite färg och börjat mjukna. Häll på grädde, salta och peppra och tillsätt en vegetabilisk buljongtärning. Rör ihop och kolla så att du gillar tuggmotståndet på kålen. Lägg upp och strössla över hackade hasselnötter, om så önskas, riv över parmesan. Servera och njut!

Svartkålen är nyttig, mättande och smakrik. Förutom att vara rik på vitaminer som B-, K-, A- och C-vitamin är svartkålen också fiberrik och innehåller dessutom magnesium, järn och kalcium.