Läslov för alla & pannkakor till

Läslov för alla! Unna er en hel dag med läsning och god mat för stora som små! Den bästa av dagar säger jag!

Här kommer ett gäng tips för stora och små.

Pomelo är en liten klok elefant som lär de minsta om färger på sitt eget självklara vis. Eller vad sägs om ”maskrosens trygga vita” och lyckans ”fåniga rosa”. Underbart tänkande utanför boxen av Ramona Bădescu och Benjamin Chaud. Pomelo och färgerna är bokens namn.

I Sven käkar mat av Emma Adbåge följer vi lille Sven som serveras äcklig potatis i skolmatsalen och försöker fylla magen genom en tur i staden. Boken är underbart illustrerad och har ett skönt barnperspektiv på hur det skulle kunna gå till om ett barn själv fixar maten.

Hedvig! av Frida Nilsson (på bilden syns andra boken om Hedvig) är den första av fyra barn-/ungdomsböcker i kapitelform om lantisungen Hedvig som bor granne med ingen. Hadvigs vardag skildras genom författarens ögon som verkligen verkar minnas hur det var att vara liten och vad som var viktigt då. Vi får möta Hedvig i situationer som när man skojat med någon på skolan och det gått fel, hur dumt det känns när man plockat blommor till mamma och grannen ringer och klagar för att hennes trädgård är tom och känslan av fel när man precis matat grodynglen med grädde. Kapitlet där Hedvig ser fram emot pappas fantastiska idé med kakor till middag och blir serverad en grågul kroppkaka är obetalbart!
Barn behöver skämskudde medan föräldrar skrattar högt när denna bok läses tillsammans!

Flocken av Rasmus Malm och Matilda Ruta handlar om att bli tonåring och hitta sig själv. Lova går i sjuan och tycker att varje dag är samma. Men så får hon en ingivelse och ropar in några tavlor på auktion. När hon kommer hem blir mamma som galen och slänger alla tavlor. Alla utom en som Lova lyckas smuggla undan med hjälp av plastpappan. Lova börjar nysta i hemligheten och upptäcker snart att ett gäng härjar kring gravarna på Skogskyrkogården om nätterna. Vilka är de? En bok i serieformat med starka bilder.

Expeditionen, min kärlekshistoria.
År 1897 ger sig ingenjör Andrées expedition iväg mot Nordpolen -i en vätgasballong!
Idéen är givetvis helt galen och snart befinner sig de tre expeditionsmedlemmarna i en vit mardröm. De har ytterat få kunskaper om hur man överlever i en sådan situation. Och runt hörnet väntar den ständigt mörka vintern. Hemma väntar en fästmö, en nation och en värld på att höra ifrån dem. 33 år senare hittas expeditionsmedlemmarna på Vitön. En dagbok, en grav och ett par avrivna långkalsonger kanske kan ge svar på gåtan om vad som hände. Många år senare får Bea Uusma höra om expeditionen och blir, minst sagt, fascinerad. Hon börjar gräva och nysta i historien, läser deras anteckningar, stoppar in sina händer i deras vantar, håller i deras vapen och reser till Vitön. Hur ska hon få veta vad som hände?

Den frusna trädgården av Kristin Hannah är en sån där bok som först invaggar en i tron att man ska läsa något så där lagom mysigt om att hitta sig själv men så plötsligt kastas man in i ett tragiskt livsöde som påverkat individen och alla omkring henne. När huvudrollsinehavaren får sin mor att berätta sagan som hon så många gånger påbörjat men aldrig avslutat påbörjas en resa som tar henne längre än hon kunnat ana och ändrar livet för alltid.

Sovmorgnar firas bäst med en hög amerikanska pannkakor och en riktigt god bok. Gör gärna smeten dagen innan så är det bara att fräsa på stekpannan när du vaknat! Detta recept är amerikanskt, därav bikarbonatet. Blir riktigt fluffiga och goda!

2 1/2 dl mjölk, eko
1 ägg, eko
2 1/2 dl vetemjöl, eko
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk socker
1 msk vaniljsocker
1 liten nypa salt
2 msk smält smör

Blanda de torra ingredienser i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa smeten försiktigt tills den är klumpfri. Rör i ägget och smöret. Försök att vispa så lite som möjligt. Hetta upp en stekpannan, använd inget smör, så en non-stick är att föredra, klicka ut lite smet och grädda tills det bildas bubblor på ytan. Vänd och grädda lite till.

Serveras i hög, täckt med sirap och blåbär, kanske några nötter eller banan! Mums!

Och så en promenix på det!

En reaktion till “Läslov för alla & pannkakor till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s