Krämig chokladkaka med Kolatopp bakad på frukten från Gudaspis

Choklad och kola, den som begär mer av en kaka har jag tyvärr ingen hjälp att ge.


Sänder en tacksam tanke till de som hittade kakaon och såg dess potential trots att den i naturen inte kamperar med sin självklara följeslagare socker. Kakao i sin ensamhet är inte helt lätt att älska om ni frågar mig. Tydligen var kakaons första vänner vanilj och chili och aztekerna ska ha haft kakaon som valuta. Givetvis var det bara de rikaste som kunde få smaka en dryck gjord på pengar! För fyra kakaobönor fick du en pumpa och för 100 st fick du med dig en slav hem från marknaden (om jag var en människa som använde emojis i skriven text hade jag använt ansiktet med de stirrande ögonen och munnen som ett streck här).
Av Carl von Linné fick kakaoträdet namnet Theobróma Cacáo som betyder gudaspis. Visst är det mer än träffande!

Krämig chokladkaka med kolatopp

Kaka
150 g mjölkchoklad
100 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 krm salt

Smält smöret och låt chokladen smälta i det. Dra av spisen.
Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt smörblandningen och blanda till en fin jämn smet. Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd ned i smeten. Klä en springform med bakplåtspapper i botten. Smöra och mjöla kanterna.
Grädda i 175 ° i ca 20-25 minuter. Kakan ska vara lite gungig i mitten. Låt svalna i formen.

Kolatopp
1 dl vispgrädde
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
150 g mjölkchoklad
1 krm salt
50 g smör

Koka upp grädde, socker, sirap, hackad choklad och salt och låt sjuda i ca 15 minuter. Rör då och då ta sedan bort kastrullen från värmen och rör ned smöret. Blanda till en jämn smet.

Häll smeten över kakan och låt stelna i kyl i några timmar. Skär loss kakan med en vass kniv doppad i varmt vatten.
Njut av den aztekiska valutan!

Lämna en kommentar