Ibland får man tag på en härlig liten rosa kola i någon gammaldags handelbod eller på julmaknad. Går de att göra själv? Jajamän! Var försiktig i slutet av koktiden så att kolan inte bryns men låt ändå kulprovet visa en ordentligt fast kula så att din kola kan smälta länge i din mun!

Hallonkola
3 dl frysta hallon
50 g smör
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl vit sirap
Ev rosa gelefärg
Gör så här:
Tina hallonen. Mixa till en smet. Sila bort kärnorna så att du får en len hallonpuré.
Klä en form på cirka 15 x 25 cm med bakplåtspapper.
Blanda hallon, smör, socker, grädde, och vit sirap i en tjockbottnad kastrull.
Låt blandningen koka lugnt och rör om då och då. Gör kulprov för att se om den är klar. Var försiktig i slutet så att kolan inte bränns. Det påverkar smak och färg.
Droppa ev några droppar rosa gelefärg i grytan för att få starkare hallonfärg.
Häll smeten i formen och låt kolan stelna i kyl innan du skär upp den.

Till mumsandet av kolan passar Pettsons får julbesök av Sven Nordqvist perfekt! En underbar julbok som visar vad som är allra viktigast i juletid. Pettson och Findus har varit insnöade i dagar och när de äntligen kan sticka näsan utanför dörren är det redan dagen före julafton och de har massor att göra.

Efter att ha skottat gården ger de sig ut för att hugga en gran. Men hua, Pettsson stukar foten så illa att han med nöd och näppe kan släpa sig hem till kökssoffan. Lite pepparkakor kan de baka, fast det var väldigt vad degen krympt, och golvet kan Findus städa, men att åka till affären är mer än omöjligt. ”Vi får ta ägg nu och skinka till påsk” säger Pettsson och Findus är så besviken att han proppar julgransfoten full med morötter. Det här kommer att bli en sorglig jul. Eller? Den allra finaste berättelsen om att saker ofta går att ordna om man tänker nytt och får lite hjälp av människor man faktiskt inte räknat med.

Jag är på jakt efter recept på veganska kolor, men ditt kolarecept är ju enkelt att veganisera. Jag tycker det låter jättegott och -fräscht med frysta hallon i, sådär ljuvligt syrligt. Tror du man kan göra liknande även med apelsin- eller citronsmak? Tror du man kan blanda frysta hallon och lakritspulver? :O Pettson får julbesök var en favorit när jag var barn, tänker ibland tillbaka på den mysiga julkalendern som gick på SVT. Såg du den? Jag har köpt hem bilderboken inför årets julsäsong, hoppas kunna ta mig tid att skriva om den jag med. Du avslutar med ett fint budskap som passar bra in på årets coronajul: ”Den allra finaste berättelsen om att saker ofta går att ordna om man tänker nytt och får lite hjälp av människor man faktiskt inte räknat med.”
GillaGilla
Självklart går det att ge kolan ny smaksättningar! Saft och skal från en citron borde passa här. Och varför inte lite ingefära?
Lakrits är ju välkommet i precis allt för min del. Gäller att parera smakerna så att båda är hövliga nog att släppa fram den andra dock. Annars är ju lakrits lyckligt gift med choklad – det är sen gammalt! Är du inte ute efter att släppa fram en speciell färg behövs inte vit sirap förresten.
Böckerna om Pettsson är verkligen en sagoskatt, även julkalendern finns som bok. Långa kapitel att läsa ett om dagen. Nu är det en härlig tid att släppa fram lästlusten – och kolasmaskandet!
GillaGilla