Ett paket kikärtor i kylen skänker en viss trygghet åt den som ibland får oväntat vegobesök eller då och då behöver unna sig en särskilt smakfull lunch. Dessa biffar passar även i ett hamburgerbröd med en god sås och en krispig sallad.
Visste du att det går fint att odla kikärter i Sverige? Har du ett land i syd, sydvästligt läge är det perfekt för kikärtsodling. Häggen ska blomma när det är dags för sådd utomhus. Du kan även odla kikärterna i en kruka på altanen eller balkongen.
Kikärterna tar 10−30 dagar på sig att gro. Innan plantorna är etablerade kräver de rejält med vatten.
Skörda när baljorna hänger ner och ser uppblåsta ut.
Gräv ner både blast och rötter på hösten så får du en extra kvävegödsling i ditt köksland!
Kikärtsbiffar

Bild lånad från Impecta.se
Kikärtsbiffar

1/2 dl havregryn
2 msk ströbröd
1/2 dl mjölk eller vatten
1 st morot, stor
3 dl kokta kikärtor
1 tsk mald ingefära
0,5 krm nymald svartpeppar
1 krm mald kanel
Salt och peppar
1 tsk sambal oelek
1/2 dl solroskärnor
1 st ägg
rapsolja till stekning
Lägg havregryn och ströbröd i mjölken och låt den sugas upp. Mixa kikärtor till en puré.
Riv moroten och blanda alltsammans. Krydda och häll i ägg och solroskärnor. Värm en panna och forma biffar som du steker på medelvärme.
Sås:
Creme fraiche
Dijonsenap
Majonnäs, kan uteslutas
Vitlök
Salt
Peppar
Dill
Servera med nykokt quinoa, avocado, stekt vitkål och pressad citron.
Så gott!