Kikärtsbiffar och odlingsdags

Ett paket kikärtor i kylen skänker en viss trygghet åt den som ibland får oväntat vegobesök eller då och då behöver unna sig en särskilt smakfull lunch. Dessa biffar passar även i ett hamburgerbröd med en god sås och en krispig sallad.

Visste du att det går fint att odla kikärter i Sverige? Har du ett land i syd, sydvästligt läge är det perfekt för kikärtsodling. Häggen ska blomma när det är dags för sådd utomhus. Du kan även odla kikärterna i en kruka på altanen eller balkongen.
Kikärterna tar 10−30 dagar på sig att gro. Innan plantorna är etablerade kräver de rejält med vatten.
Skörda när baljorna hänger ner och ser uppblåsta ut.
Gräv ner både blast och rötter på hösten så får du en extra kvävegödsling i ditt köksland!

Kikärtsbiffar

En eller två kikärtor per balja blir det. Kikärtorna bildar små buskar som inte behöver bindas upp
Bild lånad från Impecta.se

Kikärtsbiffar

Till quinoa, avocado, Kål och citron passar även en enkel biff på kycklingfärs.

1/2 dl havregryn
2 msk ströbröd
1/2 dl mjölk eller vatten
1 st morot, stor
3 dl kokta kikärtor
1 tsk mald ingefära
0,5 krm nymald svartpeppar
1 krm mald kanel
Salt och peppar
1 tsk sambal oelek
1/2 dl solroskärnor
1 st ägg
rapsolja till stekning

Lägg havregryn och ströbröd i mjölken och låt den sugas upp. Mixa kikärtor till en puré.
Riv moroten och blanda alltsammans. Krydda och häll i ägg och solroskärnor. Värm en panna och forma biffar som du steker på medelvärme.
Sås:
Creme fraiche
Dijonsenap
Majonnäs, kan uteslutas
Vitlök
Salt
Peppar
Dill


Servera med nykokt quinoa, avocado, stekt vitkål och pressad citron.

Så gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s