Det lilla bageriet på strandpromenaden & ett frasig durumbröd

Jag kan lova att efter några kapitels läsning av denna godbit kommer du, mer eller mindre, kräva att det kommer lockande bröddofter från din ugn. Sätt degen kvällen innan, låt jäsa i kyl och baka ut detta frasiga durumbröd på morgonen. Jag är säker på att Polly i Det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan skulle göra en mjölig tumme upp! Recept efter recensionen!

Polly upptäcker snart att brödbakning är hennes tearpi. I bröden knådar hon in glädje och sorg, kärlek och nya visdomar.

Kära nån vilken lustfylld liten pärla den här boken är! Vem vill inte hamna i en litet pittoreskt fiskarby där tidvattnet skär av kontakten med omvärlden varje dag. Börja baka välsignat goda, frasiga, fluffiga bröd och inta dessa vid fönstren som vätter ut mot det stora stormande havet? Jag har en känsla av att vi alla till mans känner att det nog skulle kunna vara vi som gör Pollys livsresa, bara vi varit lite äventyrligare/påhittigare/modigare medan förutsättningarna fanns där. NU går ju inte med tanke på huset, barnen, jobbet, läsecirkeln, yogagruppen, sommarstugan, katten…
Polly letar ny lägenhet efter att hennes och pojkvännens företag satts i konkurs och förhållandet verkar gå samma väg. Det finns inget! Jo, det finns en pytteliten lägenhet i ett område där invånarna brukar slåss med sönderslagna flaskor men det verkar inte vara Pollys grej riktigt. Plötsligt har hon utökat sökkriterierna och åker och tittar på en nedgången övervåning till ett gammalt bageri.
Colgan är en sådan där författare som kan få dig att precis förstå vilken sorts tårar den aktuella karaktären fäller och samtidigt skapa en bild av miljön så verklighetstroget att du är helt övertygad om att den existera och att du är en av invånarna som lever sina liv i det karga klimatet, finner sina glädjeämnen och inte är den som gnäller för lite regn. Eller mycket.
Givetvis tas inte Polly emot med öppna armar av alla byborna. När hon bjuder några fiskare på nybakat bröd och ryktet sprider sig om hennes konster med mjöl, jäst och vatten skapar hon sig ett fiendeskap som håller ut i generationer. Men hon möter människor hon aldrig skulle träffat annars och ser nya sätt att leva sitt liv på. Väninnan Kerensa står som fallen från skyarna. Hon förstår inte för en sekund hur Polly kan ens överväga att sätta sin fot på denna ogästvänliga plats helt fri från livets glädjeämnen och kallar hennes nya lägenhet för dödsfälla. När Polly sedan tar hand om en liten lunnefågel som krashat in i hennes hus en ovädersnatt börjar Kerensa misstänka att Polly fått tomtar på loftet på riktigt. Kerensa beslutar sig för att besöka byn oftare. Fast är det verkligen bara Polly som fångat hennes intresse? Och varför får ingen veta att Polly och Fiskaren Tarnie varit ute på romantisk båttur? Och vad är det som gör att livet känns så lätt i den tillfällige biodlaren Hucks lilla trädgård?

Polly upptäcker snart att brödbakning är hennes tearpi. I bröden knådar hon in glädje och sorg, kärlek och nya visdomar.

En härlig historia som ger en blinkning till livsförändringar som först kan kännas jobbiga, nästan omöjliga och försämrade, men som visar sig vara helt rätt för dig som vågar prova det annorlunda.
Extra härligt är att det finns två  böcker till om Polly och hennes bröd.

Nattjäst durumbröd

Här kommer en favorit inspirerad av pain de Martin. Brödet blir segt, fastigt och allmänt härligt på grund av durumvetemjöl, liten mängd jäst och lång jästid. Baka brödet och håva in applåderna!

1 bröd

3 g jäst (ja du läste rätt)

300 g vatten

1 msk honung

9 g salt

90 g durumvetemjöl

300 g vetemjöl, eko

Lös jästen i vattnet. Tillsätt salt, honung och mjöl till en ganska så kletig, dock något formbar, deg. Plasta bunken och låt jäsa i kylen över natten.

Smöra en plåt eller lägg ett bakplåtspapper på och stjälp upp brödet på. Forma den form du önskar, mjöla lite ovanpå och täck med bakduk. Låt jäsa i 40 minuter. Sätt ugnen på 250 ° i god tid.

Skär ett snitt i brödet och sätt in det i den varma ugnen. För ångeffekt kan du slänga in ett par isbitar i ugnen. Blir ännu frasigare skorpa då! Låt brödet gräddas i 10 minuter, sänk sedan värmen till 235° och grädda ytterligare 25 minuter.

Låt svalna och njut!

5 reaktioner till “Det lilla bageriet på strandpromenaden & ett frasig durumbröd

  1. inget slår verkligen hembakat bröd det är ju så himla mycket godare än det man köper. dock väldigt sällan jag orkar och har lust att baka bröd, kanske ska kolla upp den där boken 😂❤

    Gilla

  2. Vad gott med nygräddat bröd. Det är ju så himla kul att baka tycker jag. Synd bara att det blir så sällan som jag bakar. Men ska försöka att ta mig i kragen och börja baka igen.

    Gilla

  3. Jag känner wow inför ditt helt eget sätt att recensera böcker. Det blir så själfullt och mysigt när du varvar dina recept med dina boktips. Kan inte erinra mig om att jag sett ett liknande grepp förut. Jag har inte läst någon av Jenny Colgans böcker – ännu. Blir ju oerhört sugen på både Det lilla bageriet på strandpromenaden och nybakat bröd när jag njuter av ditt blogginlägg.

    Gilla

Lämna en kommentar