Bulldegar är bland det härligaste jag vet att sätta händerna i. Så smidiga o blanka, lättkavlade och pösiga. Ett riktigt bra bullrecept som i all sin smidighet bara jäser en gång. Då en god stund så att du kan ta en cykeltur.

Jag är så glad för detta bullrecept! Eftersom bullarna formas när degen inte jäst är den mer fast och lättarbetad. Bullarna blir härlig saftiga då penslingen med sockerlag kapslar in allt det goda.
Ingredienser (vetedeg):
25 g jäst
5 dl mjölk
250 g smör
2 dl strösocker
15 dl vetemjöl
1 tsk salt
Ingredienser till fyllning
150 g rumsvarmt smör
3 msk vaniljsocker
1 1/2 dl strösocker
Topping
1 ägg och lite salt till pensling
pärlsocker till garnering
Ingredienser sockerlag
1 dl vatten
1 dl strösocker
Ställ fram ingredienserna så att de blir rumstempererade.
Under tiden gör du fyllningen.
Blanda smör, socker och vaniljsocker.
Lös jästen i mjölken. Tillsätt socker och salt. Använd osthyvel för att skära fina skivor av smöret. Blanda i och tillsätt mjöl, lite i taget. Arbeta med maskin i fem minuter eller för hand en god stund. Degen ska vara lätt klibbig men ändå lätt att arbeta med.
Bred på hälften av fyllningen ända ut i kanterna. Skär femton remsor och snurra till bullar eller rulla ihop hela degen och skär upp 15 färdiga bullar.
Lägg på plåt och gör samma sak med andra degbiten. Vill du kan du frysa in de ojästa bullarna och ta fram för jäsning och gräddning när det passar.
Jäs bullarna i 3 timmar. Det blir stora fina bullar som studsar tillbaka när du petar på dem.
Pensla med uppvispat ägg, saltet gör att det blir ordentligt blandat.
Strö över ordentligt med pärlsocker.
Grädda i 15 minuter i 200 ° så att de får ordentligt med färg.
Pensla med sockerlag. Socker och vatten kokas ihop så att sockret smälter.
Njut bara njut!

PS. Vill du hellre ha kanelbullar.
Tillsätt 1 tsk kanel i degen och använd dessa ingredienser till fyllningen:
150 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 dl strösocker
5 tsk malen kanel