Kärlek på menyn kräver bröd på menyn

Kärlek på menyn inleder med en riktigt hjärtsnörpande jobbansökan som huvudkaraktären skriver för att få ett anställning som skulle kunna ge henne och familjen en andningspaus från den sorgliga verklighet de sedan en tid befinner sig i. Alla familjers mardröm har besannats när den gulliga familjefadern ramlar ihop under en middag. Först skrattar familjen, pappa brukar mer eller mindre alltid bete sig som en clown, men efter en stund förstår de att det där fallet från stegen tidigare under dagen inte var så obetydligt som de trott. En tid senare sitter de på begravningen. Debbie Johnson skildrar det vardagliga livet som plötsligt omkullkastas. En situation som vi alla kan hamna i, men även att det måste vara tillåtet att hitta ljusglimtar  och att skapa ett helt nytt liv för den nya familjekonstellationen.

Något jag älskar när det gäller böcker är när karaktärerna och återkommer i nästkommande bok även om de inte längre har huvudrollen.

För att överhuvud taget ta mig igenom första delen av boken, som är totalt hjärtskärande, får jag börja planera tidigt, skålla rågen och sätta degen vid rätt tidpunkt för att ha en välgörande limpaskiva att bre ett tjockt lager smör över när lässtunden infunnit sig.

En limpa Skållad Råg

På kvällen eller morgonen

1½ dl kokhett vatten

1 dl/60g rågkross eller om du vill undvika kornen ,som jag tycker är ljuvliga, rågmjöl.

Gör skållningen 
Häll det heta vattnet över krosset/mjölet och rör tills det blandats ordentligt. Täck med plast och låt  stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.

På morgonen eller kvällen

Skållningen 

2 tsk/10g jäst

2 dl  kallt vatten

5 dl /300g vetemjöl special

1½ tsk salt

Blanda jäst och vatten med skållningen tillsätt därefter mjöl och salt. Rör kort tills allt blandats ordentligt. Låt degen vila i 30 minuter.

Så lite jobb för detta underbara bröd. Baka på momangen!

Doppa handen eller en slev i vatten och flytta den yttersta delen av degen mot mitten. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum. När du flyttat runt degen för tredje och sista gången låter du den jäsa ungefär 1 timme.

Baka ut brödet. Mjöla en handuk (ordentligt med mjöl så att degen inte fastnar) med vetemjöl och skrapa ut degen på handuken. Forma degen till önskad limpform, at. vik den till en passande fyrkant. Vik ihop handduken till ett löst paket och låt jäsa ungefär 1 timme. Fäst ev handdukens ändar med en klädnypa om degen tenderar att vilja flyta ut.

Sätt på ugnen på 250 grader i god tid innan degen jäst färdigt.

Baka av brödet. Vänd över degen på en plåt (smörjd eller bakplåtspappersklädd)
Efter 15 minuter så öppnar du luckan och vädrar lite. Sänk samtidigt temperaturen till 225 °, geädda i ytterligare 15 minuter.

Ta ut brödet och låt svalna på ett galler. Ge dig till tåls så att det hinner svalna innan brödkniven får jobba sig igenom den knapriga skorpan.

Gå nu ut och skaka din mjöliga jäshandduk. Det blir inte en bra dag om en ovetande stackare hittar den på köksbänken och skakar ut den för att torka händerna på den. Prosit!

Ha en fin dag! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s