Ljuvlig citronkaka med blåbär och ricotta

Den här kakan funkar lika bra till ett glas saft under ett parasoll som till en kopp te och en god bok i favoritsoffhörnan. Tur är väl det eftersom maj verkar ha lite svårt att bestämma sin stil.

Misstänksamt förundrad beskådar jag temperaturens höjning efter ett pärlband av ispiskande majdagar. Tror ändå det bästa är att stoppa sleven i bunken och röra ihop en underbar kaka på citron, ricotta och blåbär.

Den italienska färskosten ricotta gör den här kakan härligt saftig och lite syrlig.

1 kaka i avlång brödform

200 g smör, eko, rumsvarmt
3 dl mjöl
2 dl socker
3 ägg, eko
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 msk rivet citronskal, eko
2 msk citronsaft
1/4 dl grädde, eko
1 1/2 dl riacottaost
1/2 dl blåbär, frusna eller färska
Lite smör och mjöl till formen, lite socker och mjöl att vända runt blåbären i.

Sockerlag
1/2 pressad citron
1/2 dl socker
1 dl vatten

Vispa smör och socker till en härlig kräm. Knäck i äggen under fortsatt vispning. Tillsätt ricottan och grädden. Blanda mjöl och de andra torra ingredienserna i en skål och vänd sedan ned i smeten. Pressa i citron och riv i skal. Vänd blåbären i lite socker och lite mjöl och vänd försiktigt ned dem i smeten. Smöra och mjöla en avlång bakform och grädda i ca 40 minuter i 175 ° varm ugn. Stickan ska vara torr.

Sockerlag: Koka upp ingredienserna och låt reducera lite.

Häll över sockerlagen för att få en perfekt krispig karamellig skorpa.
Njut!

Psst, är blåbären slut? Detta receptet
står sig även utan!

Lämna en kommentar