Himmel över alaska & powerbar för att orka

Himmel över Alaska tar verkligen andan ur dig med sin råa, vilda skönhet i beskrivningen av naturen, djurriket och mänskigheten som utmanar varandra till en ständig kamp. Plötsligt befinner sig tonåriga Lennie i den absoluta vildmarken  i en stuga som hennes far fått ärva  av en vapenbroder från Vietnamkriget. Kriget som pappan nyss kommit hem från med en ny blick i den vackra ögonen, en inneboende sorg och ett nyckfullt temperament. Är det nya livet, baserat på att balansera på överlevnadens rand, verkligen rätt behandlingmetod för en man som vaknar gråtande på nätterna när mardrömmarna blir för mycket? Det återstår att se.


Aldrig kunde de föreställt sig att livet som levs i Alaska verkligen existerade, här finns inga krusiduller, inga bekvämligheter och säkerhetsnät. Men människorna här vet att de behöver varandra och ställer genast upp för den lilla familjen som får ta till sig vanor som att odla, föda upp djur, jaga och inte minst träna på att alltid vara beredd på kamp om det stora hotet skulle bli verklighet.
Lennie börjar skolan, få platsen bredvid den ende klasskamraten i hennes ålder och möter därmed människan som ska komma att betyda allt i hennes liv.
Snart är Lennie en del av det vilda livet, hon svälter, hon jagar, hon kör skoter. Hemma blir livet allt farligare. Fadern tar ut sin förtvivlan över livet som det blivit på modern som han ömsom älskar, ömsom slår men nävar så hårt knutna att moderns ansikte inte går att känna igen. Lennie bönar och ber att modern ska lämna honom men modern är som besatt av hans giftiga kärlek och förlåter gång på gång. Kärlek och rädsla, de mest destuktiva krafter som finns. Rädslan glr henne svag, kärleken korkad.

Kristin Hannah är författaren som inte tvekar att belysa de mest obekväma, sorgliga och vidrigaste upplevelserna en människa kan få på sin livstråd. Hennes språk virvlar fram över landskapet, gör det levande, skapar en bild av det så verklighetstrogen att du känner att du skulle kunna vara en av de där människorna som kämpar för att fylla jordkällaren innan vintern kommer, låt den för Guds skull inte komma tidigt i år, eller kanske den typen av bosättare som flyr skrikande från vildmarken så fort stugdörren går att pressa upp till våren.


Himmel över Alaska tar andan ur dig, med sin livsfarliga prakt. Ett felsteg och ditt liv kan vara förbi. Men hur farlig naturen än är kan den aldrig vara mer hotfull än människan.

Jag blir psykiskt och faktiskt fysiskt tagen av denna bok. Det är inte ofta jag bläddrar tillbaka och läser sista delen av boken igen men nu hände det. Jag behövde liksom göra upp med Lennie och hennes öde. Jag tillägnar henne denna powerbar. Skulle så gärna packat ned den i hennes ryggsäck när hon gav sig ut i det vilda landskapet.

Kraftladdande powebar, perfekt att ta till när orken är slut.
Det fina i den här kråksången är att så länge du håller dig till rätt mängd kan du blanda i vilka frön du önskar och gärna byta ut russinen till aprikoser, tranbär eller annat torkat du gillar!

1 dl solrosfrön
1/2 dl pumpafrön
1/4 dl svarta och vita semsamfrön
1/4 dl linfrön
2 dl havregryn
1 dl russin
1 helt ägg
1 äggvita
1 msk honung eller mörk sirap

50 g mörk choklad

Kokosflarn

Gör såhär: 

Mixa alla torra ingredienser i en mixer eller med en stavmixer till en grovt mjöl.
Blanda i ägg, äggvita och honung. Strö i russinen. Blanda till en hård smet.
Tryck ut smeten i en bakplåtsklädd form, ex en avlång sockerkaksform. Platta till ytan, den kommer inte att flyta ut i ugnen.
Grädda i 10-15 minuter i 175 ° varm ugn. Kakan ska få lite färg på toppen. Vi vill inte att kakan ska vara för grötig i konsistensen.
Smält chokladen över vattenbad och smeta ut över kakan när den stelnat något. Toppa gärna med hyvlad kokos. Skär upp i bitar. Ha alltid till hands. Lågt blodsocker kan vara farligt för dig själv och din omgivning…

9 reaktioner till “Himmel över alaska & powerbar för att orka

  1. Jag blir ofta tagen av boken jag lyssnar på.. Kanske just för att den är verklighetsbaserad.. Det får mig att känna det dom känner❤️

    Den där powerbsren såg himmelsk ut 🤤

    Gilla

  2. Vilket välskrivet boktips, lät som en bok jag kommer spana in framöver, tack för boktipset det är alltid kul att läsa vad andra läst och vad de tycker, ibland blir man intresserad av böcker som har ett annat tema än de man normalt brukar läsa och därför inte visste fanns, det är alltid roligt. Att göra egna powerbars är ju praktiskt, dock har jag själv aldrig testat det pga tidsbrist men den såg faktiskt riktigt god ut

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s