Efter en lång dag ute i den sköna friska vinterluften finns det inget bättre än att duka fikabordet med något riktigt gott till alla roskindade.
Ett festligare sätt att servera allas favorit chokladbollen på är att göra en chokladbollstårta! Helt vanligt, dubblat, chokladbollsrecept och en len ganache på toppen. Succé!

Chokladbollstårta, 10 bitar
200 g rumsvarmt smör, eko
2 dl strösocker
8 dl havregryn, eko
1 dl kokt kaffe, avsvalnat
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Mjölkchokladganache:
100 g ljus (eller mörk för vuxnare smak) choklad, gärna Odense
1/2 dl vispgrädde
15 g smör, eko
Garnering, tillbehör
1/2 dl pärlsocker eller kokos
2 dl vispgrädde
Kaka
Blanda alla ingredienser i en bunke, använd gärna assistent. Rör till en väl blandad smet. Spara 3 msk smet till dekorationsbollarna.
Tryck ut smeten i en plastfolieklädd form med löstagbar kant, 18-20 cm.
Ställ kakan i kylen i en halvtimma.
Rulla små chokladbollar till dekoration av de 3 msk smet som du sparade. Rulla i pärlsocker eller kokos.
Chokladganache:
Värm grädden, hacka chokladen och rör i den.
När chokladen smält tar du bort kastrullen från plattan och rör i smöret. Låt den lena smeten svalna och tjockna
i kyl.
Tips! Vill du ha en liten twist på din chokladbollstårta rör du i lite cognac, rom, likör som Baileys, espressokaffe, apelsinskal eller varför inte kardemumma? Bara fantasin sätter gränser!

första snön kommit!
Dekoration.
Lossa kakan från formen och plasten. Klappa på pärlsocker/kokos på sidorna alt. rulla kanterna i sockret/kokosen.
Lägg på serveringsfat och bred över ganachen.
Placera de små bollarna i en ring uppe på kakan. Spritsa grädde på eller servera bredvid.
Jag älskar Elsa Beskows böcker. Har flera här hemma, och tror att jag kanske snart får hela samlingen rent av. Låter väldigt gott där med tråtan 😀
GillaGilla