Fira Kladdkakans dag 7/11!

Visst är det festligt med alla temadagar som dyker upp i almanackan! Det finns sannerligen något att fira varje dag. Nu i november är det dags att blåsa ballonger flera gånger för vem vill inte fira wienerbrödets, alla krossade hjärtans, miniatyrrävens, benbuljongens och inte minst amaryllisens dag? På lördag kommer det röras i bunkarna för att upprätthålla traditionen kladdkakans dag.

Kladdkaka med geléhallonfluff. Bara fantasin sätter gränser för vilken godissmak du vill ha på ditt fluff.

En perfekt kladdkaka är njutning för gommen om rätt kladdighet uppnåtts. Hur? Så här;

Vakta ugnen. En överbakad kladdkaka slutar  vara kladdkaka och förvandlas till en torrkaka. Se till att kakan får en yta och rör sig något när du vickar på formen, annars är det bara obakad smet som kommer ut.

Att vispa en kladdkakesmet resulterar i en sockerkaksliknande skapelse och då försvinner kladdigheten. Rör istället ihop ingredienserna.

Kladdkakan behöver tid på sig i ugnen för att sockerkristallerna ska smälta. Vid 160 ° varmluft eller 175° vanlig ugn får kakan tillräcklig tid på sig. Börja kontrollera efter 15 minuter.

Har du tid att låta kakan vila i kylen några timmar  blir kärnan härligt tryffelaktig.

Kom ihåg saltet som bryter så fint mot chokladen. Chokladen förresten, det ska vara en försvarlig  mängd kakao eller smält choklad i smeten för att vi ska få den där fylliga chokladsmaken vi vill åt – kom ihåg, det är snart dags för chokladens dag, du kan fira med kladdkaka då med!

Kladdkaka med marshmallowtopping får en härlig sockervaddssmak!

Ljuvligt kladdig kaka à la Bullen

150 g smör, eko
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl kakao
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg, eko
1 dl vetemjöl, eko

Sätt ugnen på 160 grader. Smörj kanterna på en bakform, 20 x 20 cm, med smör och täck bottnen med bakplåtspapper. Eller används två små formar. Det gjorde jag denna gång för att få prova olika toppings.
Smält smöret och tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker. Blanda och vänd ner mjölet. Rör till en smet. Var inte orolig om det är klumpigt, det går ihop med resterande ingredienser. Vispa ned ett ägg i taget pch slutligen mjölet.
Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20-22 minuter, börja titta efter 15. Smeten ska röra på sig något när du tar i formen.  Låt svalna i kyl.
Ta ut kakan ur formen och ta bort bakplåtspappret.

Ska du spritsa kladdkakan kan du med fördel vända den upp och ned för att få en riktigt slät yta.

Geléhallonfluff
3 dl vispgrädde eko
50 g geléhallon
Geléfärg, röd
Ev. Vaniljsocker om du tycker att geléhallonens syrlighet tar över, samt exyra grädde till vispning.


Värm grädden, häll i gelehallonen. Rör hela tiden tills geléhallonen smält. Ställ grädden i kylen över natten eller i några timmar. Tillsätt färgen om du vill ha mer djuprosa än vad geléhallonen själva ger. Blanda ev lite vaniljsocker. Vispa upp grädden med elvisp till god spritskonsistens. Har du svårt att vispa grädden som ibland kan bli väl fast, beror på sorten geléhallon, häller du i lite färsk grädde.
Spritsa kakan med din favorittyll eller bred ut över tårtan. Dekorera med geléhallon. Mums!

Marschmallowtopping
3 dl vispgrädde, eko
8 stora grillmarchmallows.

Ev. extra grädde till uppvispningen om smeten är för fast.
Smält marshmallowsen i den varma grädden. Låt svalna i kyl över natten eller några timmar. Vispa. Spritsa på!

Ni börjar ana mönstret här va? Nästan alla godissorter går att smälta i grädde och använda som topping eller fyllning. Snart Fars dag. Vad är din pappas favoritgodis? Punchpraliner, Werthes eller kanske snusklubba?

Visst är det kul att kunna anpassa smaken på fluffet efter den som ska firas! Ett Salmiakfluff vet jag flera som skulle gilla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s