Gottebordet

Julafton står och stampar i farstun. Tur att mitt bästa julgodis går snabbt att svänga ihop. Ett dignande gottebord ska det vara och burkarna ska räcka hela julhelgen!

Tobleronefudge med mint
Vansinnigt enkel och vansinnigt god fudge som smälter i munnen i all sin härlighet. En mjuk variant på fudge som inte blir så där hård och grynig som man stöter på ibland.

300 g Toblerone
100 g mörk choklad med mint
1 burk kondenserad mjölk (inte karamelliserad)
50 g smör, eko

Hacka chokladen, lägg den tillsammans med kondenserad mjölk och smör i en bunke och smält alltsammans över vattenbad. Rör till en krämig smet.
Klä en liten ugnsform, min var 25×15 cm, med bakplåtspapper och häll i smeten.
Ställt kallt i kylskåp några timmar. Skär upp och imponeras av dig själv!

Bountykulor
Små krämiga skapelser som bidrar ordentligt till en riktigt god jul.

15 st

50 g smält smör, eko
125 g riven kokos
1 1/2 dl florsocker
1/2 dl vispgrädde, eko
150 g smält choklad, jag valde Odenses mörka som jag smälte i vattenbad.

Blanda smält smör med kokos, florsocker och grädde. Ställ bunken i kylen tills smeten stelnat tillräckligt för att du ska kunna trilla den till bollar.
Ställ bollarna i frysen i en timma. Det får dem att hålla formen när du sedan doppar dem i den smälta chokladen och även att få den att stelna snyggt.
Dekorera eventuellt med kokosflarn och bronspulver. Låt stelna och njut.
Bra jobbat!

Ibland får man tag på en härlig liten rosa kola i någon gammaldags handelbod eller på julmaknad. Går de att koka själv? Jajamän! Var försiktig i slutet av koktiden så att kolan inte bryns men låt ändå kulprovet visa en ordentligt fast kula så att din kola kan smälta länge i din mun!

Hallonkola
3 dl frysta hallon
50 g smör
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
1 1/2  dl vit sirap
Ev rosa gelefärg

Gör så här:
Tina hallonen. Mixa till en smet. Sila bort kärnorna så att du får en len hallonpuré.
Klä en form på cirka 15 x 25  cm med bakplåtspapper.
Blanda hallon, smör, socker, grädde, och vit sirap  i en tjockbottnad kastrull.
Låt blandningen koka lugnt och rör om då och då. Gör kulprov för att se om den är klar. Var försiktig i slutet så att kolan inte bränns. Det påverkar smak och färg.
Droppa ev några droppar rosa gelefärg i grytan för att få starkare hallonfärg.
Häll smeten i formen och låt kolan stelna i kyl innan du skär upp den.
Slå in kulorna i bitar av bakplåtspapper och förvara i kyl.
Fantastiskt, har du gjort de här? Du är bara bäst!

När det kommer till julstök är egen Wienernougat bland det enklaste du kan hitta på – och det godaste!
Wienernougat

150 g mörk choklad, eller hälften ljus, hälften mörk, Odense eller annan god sort,
250 g nougat, Odense eller annan god sort
2 dl flagad mandel

Skär upp choklad och nougat i bitar. Lägg tillsammans i en skål och smält i vattenbad.

Lägg mandeln i torr, varm panna och rosta försiktigt tills den fått fin färg.
Rör ned mandeln i choklad- nougatblandningen.
Klä en form, min var 15 x 25 cm, med bakplåtspapper och häll i smeten.
Ställ kallt att stelna och skär sedan upp i bitar.
Nu gäller det bara att få skålen för aig själv! Var det inte en domherre där utanför?
Saffran bara måste ju få vara med på gottebordet! Jag brukar leta efter saffran när vi är på semester utomlands. Det är så himla fint att blanda ner semesterminnen i julbaket.

Saffransfudge
400 g vit choklad
1 burk, 397 g, kondenserad, sötad mjölk (inte karamelliserad)
1 kuvert, 0.5 g,  saffran
1 dl flagad mandel

Hacka chokladen. Blanda den med kondenserad mjölk och saffran och smält tillsammans över vattenbad.
Rosta mandeln i torr stekpanna.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form (jag använde 15 x 25 cm) och strö mandeln över (det kan säkert vara gott att blanda i mandeln också), ställ i kylen och låt stelna.
Skär upp i kuber.
Perfekt som en liten tryffel till kaffet också. Eller två.

Julkola
Det absolut bästa kolareceptet som alltid ger härligt sega, aldrig sockriga kolor.
Psst. Om du föredrar vanlig smörkola är det bara att strunta i kakao och lakritspulver!

Chokladkola, med eller utan lakrits

100 g smör, eko

2 dl vispgrädde, eko

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

Ev 2 msk lakritspulver

Blanda alla ingredienserna i en kastrull, koka upp och låt koka,  ca 15-30 minutertills du har en härligt seg, trögflytande vansinnesvarm massa. Gör kulprovet för att se om kolan är klar. Kulan ska bli ordentligt fast och formbar.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 20 x 15 cm. Låt stelna.
Skär upp och slå in i bakplåtspapper. Förvara i kyl. Dessa komor brukar gå åt så skynda dig att göm några åt dig i äggfacket!

God jul!

Lämna en kommentar