Dinkel & havregryn, en fin blandning

God morgon världen-bröd med dinkel och havregryn

Dinkel är en fullkornsprodukt med både kli och grodd kvar, vilket gör den rik på fibrer. Det bidrar också till att den är rik på niacin, fosfor, magnesium, järn och zink. Dinkel kallas också spelt och är en gammal kultursort.

1 bröd

10 gram jäst
300 gram (3 dl) kallt vatten,
330 gram vetemjöl (5 1/2 dl),
60 gram (1 dl) dinkelmjöl, fullkorn
35 g (1 dl) havregryn
20 gram (1 msk) sirap eller honung
9-12 gram (1 1/2-2 tsk) salt

Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan havregrynen. Låt svälla i tio minuter och rör sedan i resterande ingredienser. Rör kort tills allt blandats ordentligt.
Låt degen vila 30 minuter. Doppa en sked i vatten och vänd runt degen några varv i bunken. Låt jäsa i 30 minuter. Upprepa vändningsprocessen och jäsningen tre gånger. När du vänt degen tredje och sista gången låter du den jäsa i 1 timme.

Strö rikligt med mjöl, gärna dinkelmjöl på en bakduk. Häll ut degen och forma försiktigt en limpa så som du vill ha den. Arbeta inte degen. Vik ihop bakduken till ett löst paket och låt jäsa i en timme. Sätt ugnen på 250 ° i god tid innan degen har jäst färdigt.

Vänd över degen på en plåt med bakplåtspapper.  Ställ in i ugnen i 10 minuter och sänk sedan värmen till 235 °. Grädda i ytterligare 20 minuter. Ta ut brödet och låt svalna på galler.
Njut!

3 reaktioner till “Dinkel & havregryn, en fin blandning

  1. Vad gott det är med hembakat bröd. Mycket godare än det man köper. Jag borde bli bättre på att baka eget 😋 Sen blir det gott med fröer och så i 😊

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s