Familjereceptet, perfekt lunchläsning

Nja, kanske inget familjerecept, än iaf, snarare vad man kan sno ihop från en familjs kylskåp – en tursam dag. En ensam lunch blir härlig med god mat och något riktigt bra att läsa. Denna gång blev det Familjereceptet av feelgoodförfattaren Veronica Henry.


Laura har just klurat ut hur livet ska levas efter att båda döttrarna lämnats på college. Hon ska börja hyra ut en del av huset till turister och äntligen kunna ägna sig åt maken. Yngsta dottern som har en allvarlig form av astma har krävt mycket av henne men nu är det dags för både dotter och moder att stå på egna ben. Nu ska Laura och maken ta en riktigt god fika på väg hem från college, åh , det är härligt när man vet att allt är liiite för bra för att vara sant. Snart, snart kommer katastrofen. Jajamän, tror du inte att en annan cafégäst (ok de fikar på en finare  bensinstation men det hör inte hit) råkar höra makens samtal med älskarinnan medan Laura pudrar näsan och sedan, rakt upp och ned informerar Laura om samtalet.
Laura tar bilen och drar. Maken får sova på jobbet och hon, som på ett skönt sätt bara raderar honom ur sitt liv, inleder en hel del livsförändringar. Samtidigt får vi följa hennes mormors vackra avsked av väninnan som varit hennes närmsta sedan andra världskriget då det bara hade varandra.
Veronica Henry skildrar sina karaktärer så fint, de får alla visa sina goda sidor, till och med den otrogna maken och älskarinnan. Krigshändelserna känns så verkliga och fokuserar mest på människornas känslor, upplevelser, faktumet att deras liv kan förändras från en dag till en annan. Familjereceptet bjuder på recept, inte bara i matlagning, utan även i hur olika liv kan levas.

I mina skålar landade idag en blandad kålsallad, lite lax, broccoli, rostade caschewnötter, kiwi, semsamfrön och en god hummus. Vill du ha lite extra energi lägger du till ett löskokt ägg. Chipotlemajo och syltad ingefära spetsar till smakerna lite extra för den som önskar. Smaklig spis och lässtund!

Hummus
1 tetra  kikärtor
1/2 dl tahini
1/4 dl olja
1 vitlök
En skvätt citron
Salt och peppar
Mixa!

Kålsallad
Vitkål och rödkål
Neutral olja
Vitvinsvinäger
Salt, peppar
Strimla kålen och dressa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s