Semlor, saftiga av fördeg

Oj, vad dagarna går snabbt! Tydligen stämmer ryktet att det är helg snart igen! På helgen är det härligt att ha något speciellt att se fram emot i matväg, varför inte ställa till med semlebak?

Semlor är en av våra viktigaste mattraditioner och att göra en god semla är ett hantverk. Semlebulle gjord på fördeg blir luftigare och saftigare så ge degen den där extra stunden, det är det värt!

Fördeg

200 g mjölk (2 dl)

240 g vetemjöl (4 dl)

20 g jäst

Bulldeg
Fördeg+
180 g vetemjöl (3 dl)
1 ägg, eko
2 g salt (1/2 tsk)
5 g hel kardemumma mortlad
100 g smör, rumstempererat
85 g strösocker (1 dl)
Ägg att pensla med

Mandelmassa
500 g mandelmassa
50 g mald mandel (1 dl)
50 g hackad mandel (1/2 dl)
5 g hel kardemumma, mortlad(1 msk)
20 g vaniljsocker (2 1/2 msk)
90 g florsocker (1 1/2 dl)
Ca 150 g mjölk (1 1/2 dl)

Garnering
2 dl vispgrädde
Florsocker

Värm upp mjölken till 37°. Blanda ihop med jäst och mjöl och kör i degblandare eller med degkrokar i fem minuter tills degen gått ihop. Låt vila i 30 minuter, gärna nära något varmt element.

Blanda i resterande ingredienser i fördegen och kör med degkrokar i 10 minuter tills du fått en glansig och fin deg. Degar med ägg och amör är mina favoriter!
Mortlad hel kardemumma smakar ungefär hundra gångrr bättre än mald – visst?
  Dela degen i 14 lika stora bitar. Driv upp fina bullar genom att lägga degklumpen i din kupade hand och trilla bullar medan du trycker bullen mot bakbänken samtidigt som du låter den växa i din hand. Lägg bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 1,5 – 2 timmar. Sätt ugnen på 225° i god tid. Det tar lång tid för ugnen att komma upp i en stabil värme, i börjar pendlar temperaturen upp och ned.
Pensla bullarna med uppvispat ägg innan de sätts in i ugnen. Grädda mitt i ugnen i 8 – 10 min tills bullen fått en fin gyllenbrun färg.

Mandelmassa
Blanda alla ingredienser men vänta lite med mjölken. När du fått en jämn smet späder du med mjölk tills du fått önskad konsistens på mandelmassefyllningen. Lägg gärna i en spritspåse.

Låt bullarna svalna på galler. Skär av ett lock och skär detta till en triangel. En triangelformat lock är det hemliga tecknet för att det är en välarbetad semla du ska få hugga in på. Är du en av dem som vill ha lite bulle i mandelmassefyllningen kan du så klart ta lite av locket eller av det du får när du gröper ur bullen. Gör ett hål som passar mängden mandelmassa du vill ha. Spritsa i mandelmassa och vispa sedan grädden luftig och spritsa den i en stor blomma över mandelmassan. Låt gärna lite mandelmassa titta fram under grädden. Lägg på locket utan att trycka till. Pudra med florsocker och servera!
Kom ihåg att fråga gästerna om de vill ha semlan som hetvägg, det vill säga i varm mjölk!

Här hemma har vi ett gäng som blir himla sugna på att se ett avsnitt av Ture Sventon medan bullarna jäser. Finns på SVTs öppet arkiv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s