Där kräftorna sjunger finns tid till surdeg

Det är en sällsamt vacker upplevelse att få följa Kya i Där kräftorna sjunger av Delia Owens, under hennes fascinerande liv vid det stora träsket. Som yngsta barnet i en brokig familj där modern gör sitt bästa men hela tiden motarbetas av fadern som uppfostrar sin barn med stryk och visar sin hustru vart skåpet ska stå med samma behandling. Pengar har de inte mycket av men ändå tillräckligt för att fadern ska kunna köpa sig sprit för att underhålla sitt otäcka lynne. När modern köpt barnen chokladägg till påsk blir han dock vild och mycket mån om hushållskassan.
En efter en flyr syskonen hemmet och en dag tar modern på sina finskor av krokodilskinn och försvinner även hon bakom kröken. Kya väntar och väntar, en mor kommer ju alltid tillbaka till sina ungar, men modern sätter inte sina klackar på gården igen.

Kvar står lilla Kya med sin elaking till far men de finner varandra och en tid har de det bra, riktigt bra. Han lär henne det han kan,  att fiska och spela kort.  En dag kommer ett brev från modern, ett brev Kya inte kan läsa, hon har aldrig fått börja skolan, och efter att ha eldat upp brevet tar fadern till flaskan igen och försvinner efter en tid även han. Kya står nu ensam i världen. En vit tvål, fem tändstickor och lite majsmjöl är allt hon har. ”Jag kan bara inte lämna fiskmåsarna, hägern, skjulet! Våtmarken är ju den enda familj jag har!”

Som träskfolk är hon inte intressant för resten av stadens befolkning och de ser gärna mellan fingrarna för att slippa engagera sig i det lilla barnet. Kya är mer än lovligt kavat dock. Hon provar skolan en dag men sen gömmer hon sig när fröken kommer och letar efter henne. Hon blir en mästare på att hålla sig undan. Ingen märker att hon smyger i vassen när de puttrar förbi i sina båtar. Hon gräver upp musslor tidiga mognar och säljer för att få några kronor. Hon lär sig koka majsgröt och efter lite träning blir den riktigt ätbar. En vän från förr dyker upp då och då och med enträget arbete ger han henne den finaste gåvan. Kunskapen att läsa.

Parallellt med historien om Kyas uppväxt löper en mordhistoria om traktens populäre son, Chase, quarterback, och en klass över de flesta andra,  som hittats död i träsket. Har flickan i träsket något med mordet att göra? Traktens befolkning ser henne som en vilde, berättar skrönor om henne och unga pojkar smyger på henne. Den som vågar smyga fram till hennes hus har klarat mandomsprovet. Men Kya har lärt sig massor av att leva som ett med naturen. Hon kan allt om dess varelser och har byggt ett liv och karriär som ingen har en aning om.
Denna bok är ett smycke, unna dig själv i jul eller ge bort som finaste julgåvan.

Dinkelbröd med surdeg

Ett fint bröd är ett hantverk som kräver tid. Men ack så värt det är alla timnar du lägger på det!

Vacker på insidan…

Nu var det dags att starta en riktigt fin surdeg att använda hela december och så klart längre än så om man vill. Men visst finns det inget bättre än ett hus som doftar av brödbak! Jag drömmer om att hitta en  brödbunke i ett gammalt släkthus och skrapa av lite torkad deg att stoppa i min surdeg. Kanske inte så effektivt eller hälsomässigt det bästa men ändå, tänk känslan!

Surdeg
Dag 1
8 g/1 msk rågmjöl, eko (viktigt, brukar bli mer fart på degen då)
30 g/ 2 msk vatten

Rör ihop mjöl och vatten i en ren burk. Lägg på, inte skruva, locket och ställ varmt, ex nära ett element.

Dag 2
Skaka burken försiktigt

Dag 3
8 g /1 msk rågmjöl, eko

Blanda i mjölet

Dag 4
16 g/2msk rågmjöl
30 g/2 msk vatten

Rör i mjöl och vatten, lpt stå över natten.

Dag 5
Klar att baka med! Om den börjat bubbla lite vill säga, annars tillsätter du 1 msk naturell yoghurt, eko.

Förvara din surdeg i kylen. Du kommer bara använda lite av din surdeg när du bakar. Fortsätt mata den för att alltid ha tillgång till surdeg. En gång i veckan behöver den en skjuts av 16 g/2 msk rågmjöl och 30 g/2 msk vatten. Låt degen stå ett par dagar efter matning innan du använder den.

6 reaktioner till “Där kräftorna sjunger finns tid till surdeg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s