CHOKLADKola med eller utan lakrits

Nu börjar det faktiskt närma sig jul så pass att gottebordets inslag kan börja tillverkas. Frågan är ju bara om vi kan hålla fingrarna från burkarna med kola?

Det absolut bästa kolareceptet som alltid ger härligt sega, aldrig sockriga kolor.
Psst. Om du föredrar vanlig smörkola är det bara att strunta i kakao och lakritspulver!

Chokladkola, med eller utan lakrits

100 g smör, eko

2 dl vispgrädde, eko

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

Ev 2 msk lakritspulver

Blanda alla ingredienserna i en kastrull, koka upp och låt koka,  ca 15-30 minutertills du har en härligt seg, trögflytande vansinnesvarm massa. Gör kulprovet för att se om kolan är klar. Kulan ska bli ordentligt fast och formbar.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 20 x 15 cm. Låt stelna.
Skär upp och slå in i bakplåtspapper. Förvara i kyl.


God jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s