Nu börjar det faktiskt närma sig jul så pass att gottebordets inslag kan börja tillverkas. Frågan är ju bara om vi kan hålla fingrarna från burkarna med kola?

Det absolut bästa kolareceptet som alltid ger härligt sega, aldrig sockriga kolor.
Psst. Om du föredrar vanlig smörkola är det bara att strunta i kakao och lakritspulver!
Chokladkola, med eller utan lakrits
100 g smör, eko
2 dl vispgrädde, eko
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
Ev 2 msk lakritspulver
Blanda alla ingredienserna i en kastrull, koka upp och låt koka, ca 15-30 minutertills du har en härligt seg, trögflytande vansinnesvarm massa. Gör kulprovet för att se om kolan är klar. Kulan ska bli ordentligt fast och formbar.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 20 x 15 cm. Låt stelna.
Skär upp och slå in i bakplåtspapper. Förvara i kyl.

God jul!