Dotterns berättelse och en limpa dinkel

Efter en hög stapel lättsamma julböcker hamnade Dotterns berättelse i min hand. En historia främst om en ung moders kamp för att rädda sina döttrar undan kriget. En rustik limpa bakad främst på dinkel och havregryn känns som ett passande bröd till. Boken utspelas delvis på franska landsbygden där jag tror att de uppskattat en skiva av detta livgivande bröd.

Armando Lucas Correa
Dotterns berättelse

Boken börjar i nutid. Den gamla New Yorkdamen Elise uppsöks av en kvinna som vill lämna över en packe med brev. Elise skakas av påminnelsen om sitt förflutna som hon under hela sitt liv försökt förtränga. I minnet rullas historien om hennes liv upp. Correa sparar, sin vana trogen, inte på läsarens upplevelser. Vi lotsas genom andra världskrigets ohyggligheter och tvingas titta när män deporteras, kvinnor dödas och barn lämnas vind för våg. Elises fader vägrar lämna Berlin med sin unga familj och blir snart bortförd. Moderns bokhandel som varit nerven i hennes liv tvingas stänga och kvinnan tvingas ta hjärtskärande beslut för att rädda sina döttrar. En stark berättelse om hur livets kan skapa nya förutsättningar, aå ofattbara att det är omöjligt att förstå har människor kan leva med dem.

Dinkelbröd, långjäst
Ett smakrikt fint bröd på havre och dinkel.
Dinkel är en fullkornsprodukt med både kli och grodd kvar, vilket gör den rik på fibrer. Det bidrar också till att den är rik på niacin, fosfor, magnesium, järn och zink. Dinkel kallas också spelt och är en gammal kultursort.

http://lingonochmusslor.com/2020/11/12/dinkel-havregryn-en-fin-blandning/

10 gram jäst
300 gram (3 dl) kallt vatten,
330 gram vetemjöl (5 1/2 dl),
60 gram (1 dl) dinkelmjöl, fullkorn
35 g (1 dl) havregryn
20 gram (1 msk) sirap eller honung
9-12 gram (1 1/2-2 tsk) salt

Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan havregrynen. Låt svälla i tio minuter och rör sedan i resterande ingredienser. Rör kort tills allt blandats ordentligt.
Låt degen vila 30 minuter. Doppa en sked i vatten och vänd runt degen några varv i bunken. Låt jäsa i 30 minuter. Upprepa vändningsprocessen och jäsningen tre gånger. När du vänt degen tredje och sista gången låter du den jäsa i 1 timme.

Strö rikligt med mjöl, gärna dinkelmjöl på en bakduk. Häll ut degen och forma försiktigt en limpa så som du vill ha den. Arbeta inte degen. Vik ihop bakduken till ett löst paket och låt jäsa i en timme. Sätt ugnen på 250 ° i god tid innan degen har jäst färdigt.

Vänd över degen på en plåt med bakplåtspapper.  Ställ in i ugnen i 10 minuter och sänk sedan värmen till 235°. Grädda i ytterligare 20 minuter. Ta ut brödet och låt svalna på galler.
Njut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s