Flickan i brevet av emily gunnis

Flickan i brevet av Emily Gunnis är en sådan där bok som får dig att ligga vaken på nätterna, snusande i dina barns hår medan du grubblar över hur människand psyke är konstruerat. Hur kommer det sig att vissa människor, helt utan tvekan eller ångest, tar sig rätten att styra över andra, påverka resten av deras liv och utan att kasta en blick i backspelgeln gå vidare och fortsätta ödeläggelsen med nästa offer?
Fascinerande är hur snabbt en människa kan ställa om från ett vanligt liv med jobb, matlagning, vänner och en spirande förälskelse till en tillvaro där allting går ut på att arbeta tills fingrarna blöder, anses vara ett avskum som förtjänar ett straff för sitt syndiga leverne och inte få en tillstymmelse till respekt.

Jag ska berätta:
Under senare år har hårresande berättelser framkommit om hur unga gravida ogifta irländskor tvingades arbeta under slavliknande former på mödrahem, i väntan på att deras barn skulle födas och adopteras bort. Föga förvånande var det den katolska kyrkan som stod för regin vid dessa Magdalenatvätterier. Hur kommer det sig att kyrkans fina budskap historiskt så ofta trollats bort av människans längtan efter makt? Magdalenatvätterierna fanns även i England och Sverige. Vid en av de irländska instutionerna har massgravar med kvarlevor från barn hittats. Boken är fritt baserad på verkliga händelser och skildrar två kvinnoöden som flätas ihop genom omständigheter som påverkat deras liv.
Sam lever i nutid och är en ung hungrig journalist som gör allt för att ta sig framåt i den slumrande karriären. Hon kastar sig ut på farliga uppdrag utan en tanke på konsekvenserna. Privatlivet är snurrigt med ett krashat äktenskap som hon fortfarande hoppas på trots att maken och hon inte bytt ett vänligt ord på månader. Lilla dottern och hon har därför packat sina tillhörigheter och flyttas in hos mormodern, en kvinna tagen av sin makes död. En kväll hittar Sam ett brev bland morfaderns tillhörigheter. Mormodern påstår sig inte ha en aning om varför det finns bland hans saker men eftersom brevets innehåll river i Sams modershjärta börjar hon nysta i historien det beskriver.

1956: Unga Ivy är ung och lyckligt kär men möts inte av någon glädje från moder och styvfar när det står klart att hon är gravid. Tillsammans med familjens läkare och byns pastor bestäms att hon ska skickas till ett mödrahem. Hon skriver brev efter brev till sin älskade. De blir mer och mer desperata men hon får inget svar tillbaka. Ivy inser snart att hon har hamnat på helvetet på jorden och när hon en natt blir inlåst i en lucka under golvet växer hennes inre styrka. Hon är fast besluten av avslöja hur mödrar och barn behandlas på hemmet.

The girl in the letter, som boken heter på engelska, väver ihop många trådar och det gäller att lägga namn och händelser på minnet för att hänga med. Historierna är gripande och bedrövelsen över att människor i vår tid upplevt dessa händelser lämnar ett sår i läsarens hjärta. Boken lämnar dig dock inte utan bandage att linda in det i. Vedergällningarna får också plats i denna historia.

Varje plats bär på sin historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s