Här kommer ett sånt där bröd som får dig att längta efter frukosten när du går och lägger dig på kvällen. Ett härligt bröd med milda, genuina smaker och fantastiska överraskningar i form av valnötterna som plötsligt dyker upp i en välsignad tugga.

Valnötsbröd med råg
10 gram jäst
300 gram (3 dl) kallt vatten,
330 gram vetemjöl (5 1/2 dl),
60 gram (1 dl) rågmjöl, jag använde Saltås
20 gram (1 msk) honung,
9-12 gram (1 1/2-2 tsk) salt,
100 g valnötter
Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan alla ingredienser utom valnötterna. Rör kort tills allt blandats ordentligt och blanda sedan i valnötterna. Viktigt att vänta med nötterna, häller du i dem innan degen blandats finns det risk att mjöl hamnar i vindlingarna i och det blir inte så himla gott.
Låt degen vila 30 minuter. Doppa en sked i vatten och vänd runt degen några varv i bunken. Låt jäsa i 30 minuter. Upprepa vändningsprocessen och jäsningen tre gånger. När du vänt degen tredje och sista gången låter du den jäsa i 1 timme.
Strö rikligt med mjöl, gärna rågsikt, på en bakduk. Häll ut degen och forma en limpa så som du vill ha den. Vik ihop bakduken till ett löst paket och låt jäsa i en timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan degen har jäst färdigt.
Vänd över degen på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen i 10 minuter och sänk sedan värmen till 235°. Grädda i ytterligare 20 minuter. Ta ut brödet och låt svalna på galler.
Njut med en god marmelad eller en skiva ost.

Så gott. Så sugen på att baka då jag läste detta. Är ingen mackmänniska, men även jag blir svag för ett riktigt gott bröd..
GillaGilla
Det här brödet låter verkligen gott. Jag har nog aldrig ätit ett bröd med valnötter i. Tack för receptet. Ska spara det och testa.
GillaGilla
Vad kul att få lite recept på brödet alltid godare att göra eget 🙂
GillaGilla