
Lyckliga Ni som ännu inte läst Lucy Dillons underbara böcker! Jag älskar varenda bokstav som denna författare lämnar in till tryck och är bästa vän med alla hennes karaktärer. Hennes historier får en att fundera över livet och dess vändningar och att se det vackra, ibland vemodiga, i livets turer. När jag lägger vantarna på en av dessa godbitar har jag väldigt svårt att motivera andra göromål -varning för det alltså. Dock blir läsningen mer sporadisk i slutet då jag vill dra ut på läsningen så långt som möjligt.
Lucy Dillon vårdar sina karaktärer och låter dem gärna dyka upp i flera av böckerna vilket är jättehärligt!
I Drömmen runt hörnet kommer Lorna till Longhampton, en fantasistad där alla Dillons böcker utspelar sig, för att starta om, hitta sig själv och återigen förverkliga en dröm och få den att fungera. Hon har precis suttit bredvid när en gammal dam gick vidare på hospicet där hon volontärarbetat och fått med sig både livstips och några fysiska saker.
Hennes vuxna liv har liksom aldrig kommit sig, föräldrarna är döda, storasystern är ett under av att vara välartad med make, barn och jobb medan företaget Lorna startade i London gick dåligt -precis som ungdomskärleken varnat för. Han som hon träffade i Longhamton för längesedan och som sedan dess suttit i ett litet hörn av hennes hjärta.
Galleriet hon köpt är fyllt med turistkonst av äpplen och får och enda lokala konstnären hon vill ha verkar vara en svår nöt att knäcka. En dag står bästisen på trappan och ber att få flytta in. Hur ska dessa trådar kunna väva en stark matta för Lorna att stå på?
Lucy Dillon är en mästare på att bryta sig djupt in i det innersta på sina karaktärer och presentera dem så att läsaren blir deras största supportrar. Att flera av karaktärerna är hundar är helt enkelt underbart! Jag vill också bo i Longhampton!
Till bokstunden vill vi ha en härlig filt, en kopp té och några bitar hönökaka!
Hönökaka bakades av fiskarfamiljerna på Hönö och andra platser i Bohuslän när det begav sig. Själva kallade de brödet för Bagebröd och gjorde hål i mitten för att kunna hänga upp det på stänger. Efter ett tag hårdnade brödet och fick doppas i vatten för att kunna förtäras.
4 kakor, ugn 275 °
50 g jäst
4 dl vatten
3/4 dl strösocker
1,5 tsk salt
100 g smör, eko
2 msk rapsolja
10,5 dl vetemjöl, eko (630 g)
Smält smöret och tillsätt vatten och olja. Värm till 37 °. Lös jästen med vätska och tillsätt salt och socker. Blanda väl. Tillsätt mjöl tills du har en smidig deg och arbeta sedan degen för han eller i maskin tills du väckt alla jästsvampar riktigt ordentligt. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar. Forma delarna till bullar och låt jäsa en och en på bakplåtspapper i 10 minuter.
Kavla ut bullarna till stora plattor, helt mha en kruskavel, picka degen och låt jäsa i 40 minuter.
Grädda i varm ugn (inte alla ugnar kommer upp i 275° men ta vad du kan) i ca 5 minuter, tills bröden fått fin färg. Låt vila i bakhandduk en och en tills de svalnat.
God spis!
