Lasagne är den mest fantastiska rätten man kan tänka sig! Passar perfekt till vardags då den går att förbereda, i lunchlådan och till festen med många gäster med ett gott olivbröd till och en stor sallad, crema de balsamico, kanske lite vitlökssås. Låter nästan för bra för att vara sant? Japp, för här tycker tre av tre barn att lasagne är en rätt man försöker sprida ut så till den milda grad på tallriken att mor och far inte upptäcker att man ätit sig mätt på oliver (vi har märkt det).

Nåväl, oliver till middag får funka för vi andra njuter av vegetarisk lasagne!
Tomatsås
1 morot, finhackad
1 zucchini, i tunna halvmånar
2 gula lökar, skurna som du önskar
2 vitlöksklyftor
1/1 röd chili, finhackad, mild eller stark bestämmer du. Eller chiliflakes om du vill.
1 msk olja
1 burk krörsbärstomater på burk eller krossade tomater
1 dl grädde, eko
2 tsk salt
1 tsk socker
1 krm nymalen svartpeppar
Torkad eller färsk oregano och basilika
Fyllning
250 g fryst bladspenat, tinad och urkramad
200 g fetaost, smulad
9 lasagneplattor av god kvalitet
150 g riven ost att strö över, ex Edamer
Fräs lök, vitlök och chili mjuk i oljan. Tillsätt tomater, grädde, morötter, zucchini, salt, socker och peppar. Låt allt puttra i 10 minuter eller tills allt mjuknat något. Tillsätt örter, salt och peppar.
Fördela 1/3 av den röda såsen i en ugnssäker form. Strö över hälften av spenaten och fetaosten i smulor. Täck med ett lager lasagneplattor. Varva med ett nytt lager röd sås, spenat, fetaost och lasagneplattor. Överst ett lager röd sås och riven ost. Gratinera i ugnen på 225 grader i 25 minuter.
Låt lasagnen och smakerna sätta sig ordentligt innan du skär en stor bit och njuuuuter! Serveras med grönsallad eller kålsallad, några oliver och lite rödlök.
Ha en fin dag!
