VÖRTLimpa & en röd liten fågel i juletid

1 stor eller två små

Är ni som jag och brukar ångra att ni tagit en stor skiva köpt vörtbröd till julmaten och nu upptäckt att den hamnat så långt ner på prioriteringslistan att den aldrig kommer att kvala in i din mun? Det problemet är borta nu. Baka mindre bröd som du skär upp i ljuvliga, lyxiga ,välsmakande skivor så kommer brödet slukas med glädje.
Önskar du trots allt större skivor bakar du brödet i en brödform.

Vörtbröd, 1 limpa eller 2 små

Skållning

8g hela torkade pomeransskal (1/2 påse)
100 g rågmjöl
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk hel kardemumma (mortlas)
1/2 krm malen nejlika
250 g nyss kokande vatten

Deg
75-100 g vatten
5 g jäst
100 ml julmust nerkokt till 50 ml.
10 g salt
100 g mörk sirap
400 g rågsikt
100 g russin

Skållning

Koka pomeransskalen cirka 20 minuter. Skär bort insidan (vit, släng) och finhacka skalen.

Mät upp rågmjöl och kryddorna och pomeransskal i en bunke och slå på det heta vattnet. Rör ordentligt och låt stå tills det svalnat eller över natten.

Blanda skållningen med resten av ingredienserna. Ta inte allt vatten på en gång. Hur mycket vatten som behövs kan nog variera lite beroende på hur mycket skållningen har sugit upp. Degen ska vara rejält
kladdig men absolut inte lös. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur under natten eller cirka 8 timmar.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två bitar om du vill ha två mindre bröd. Alt. Häll smeten i en smörad brödform. Degen är kladdig, men forma snabbt två runda bröd låt jäsa inne i en vikt, mjölad handduk
Låt bröden jäsa till dubbel storlek, ungefär 1 timma beroende på rumstemperatur. Sätt ugnen på 270 grader i god tid.

Lyft bröden till ett bakplåtspapper och sätt in dem i ugnen. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och låter bröden stå inne ytterligare 30 minuter.

Vilket toppenbröd! Smakar så mycket och så bra om jag får säga det själv. Kryddor och pomerans ger en underbar julig smak.

Till brödet njuter vi av den perfekta julläsningen, En liten röd fågel i juletid, av Fannie Flagg, ja hon som skrev Stekta gröna tomater. Oswald har precis  fått veta att han antagligen inte får uppleva nästa jul. Antagligen inte påsken heller om han inte byter Chicagos kalla, fuktiga klimat mot något snällare för luftvägarna. I en väldigt gammal, vattenskadad broschyr hittar han ett (för plånboken) lockande alternativ. Trots att pensionatet brann ner för åratal sen, fixas ett rum åt Oswall och innan han ens satt sin fot i det lilla samhället har en hel massa förväntningar skatpats kring hans ankomst. Kontrasten till livet i Chicago är slående. Här leker livet som det alltid gjort och Oswald blir motvilligt indragen i det gemyliga livet i Lost River, Alabama. Kan han, sin sista tid, för första gången bli en del av ett samhälle, få en roll, bli omtyckt? Flagg har en fantastiskt känsla för att skapa den där självklara stämningen i en sömning liten by som aldrig liksom utvecklas för varför skulle den det när allt är så bra som det bara kan vara? Eller kanske inte för alla. I mitten av historien hovrar den rödakardinalfågeln Jack, som blir den illa vulna Patsys, som är både fattig och handikappad, bästa vän. Hon som kanske är rädd för människor, men inte för Jack. Hur har den lilla flickan det hos människorna hon bor hos men som ingen ens med bästa vilja kan kalla familj.
En sannerligen fin julhistoria som ger den där härliga känslan av att mirakel kan hända för alla och en var. Och att livet kan förändras till det bättre när man minns anar det.

En reaktion till “VÖRTLimpa & en röd liten fågel i juletid

  1. Vad fint att du upptäckt En röd liten fågel i juletid. Jag tycker mycket om boken som verkligen handlar om kärlek, gemenskap och mirakler. Blev själv förvånad av hur berörd jag blev av berättelsen, älskar när sånt sker i läsningen. Ditt vörtbröd ser gott ut, jag har inte bakat eget bröd på evigheter. Äter sällan bröd och bullar, faktiskt, men till helgen blir det kanske lussekattsbak med sambon (så får han äta bullarna medan jag njuter av doften av nybakat). Tack för ännu ett mysigt inspirationsinlägg.

    Gilla

Lämna en kommentar