
Vilken glädje att Ferrante äntligen kommit ut med en ny bok! Även denna gång utspelar sig handlingen i Neapel. Till en början i den rikare delen, högt upp på kullarna, som vi inte sett så mycket av innan. Giovanna växer upp i tron att fadern är av fin akademisk bakgrund men får en dag av misstag höra något som får henne att söka upp sin faster Vittoria i de fattiga kvarteren. Giovanna får under samma tjuvlyssning höra att hon börjar bli ful och likna fastern som hon tidigare inte vetat ett dugg om. Giovanna börjar nysta i de vuxnas lögner och svek och Ferrante sparar, sin vana trogen, inte på krutet. Här får man bokstavligen talat följa med under bordet där Giovanna gömmer sig och ser de vuxnas ben nudda vid helt andras än de gör utanför dukens skydd. Hur kan de vuxna leva sida vid sida med lögn och ärlighet? Vad ska Giovanna göra med den nya vetskapen att hon är så ful? Hur kan fadern och fastern leva så olika liv och vems version är den riktiga? Detta är verkligheten Giovanna växer upp med och skapar efter dessa nya förutsättningar bilden av hur den vuxna kvinnans liv ska levas.
Elena Ferrante är det lilla smutsiga livets skildrare. Hon är inte rädd för att visa upp människors alla sidor och mena att bättre än så här är det inte att leva på vår jord som människa. Acceptera det och älska dessa karaktärer som alla gör så gott de kan.

Pizzadeg, 5 pizzor
25 g jäst eller mindre om du har gott om tid för jäsning.
2.5 dl vatten, 37 °
1 tsk honung
2 tsk salt
1 msk olivolja
6-7 dl vetemjöl, eko
Olja att pensla med
Lös jästen i vattnet, tillsätt resten av ingredienserna och arbeta till en smidig deg som inte klibbar. Plasta bunken o låt jäsa i 40 min.
Dela degen i fem delar och kavla ut till riktigt tunna pizzor på bakplåtspapper. Försök att inte kavla kanterna, då jäser de upp och blir så där härligt ihåliga som du vill ha dem! Pensla degen med olja och salta lätt. Grädda ugn så varm du kan få tills de är ordentligt gräddade och har fin färg. Vi vill ha knapriga kanter!
Tomatsås
En burk passerade tomater, gärna Mutti
1 msk honung
Salt och peppar
Oregano och basilika
Ev hackade sardeller
Mixa ihop såsen och bred ut över den gräddade pizzadegen.
Strö över en god riven ost
Toppa sedan med förslagsvis:
Mozzarella
Pesto
Champinjoner eller kantareller
Prosciotto
Salami
Rökt skinka
Små tomater
Oliver
Grädda i din varma ugn tills osten smält. Njut!
Självklart letar du upp en spellista med italiensk musik -jag gillar klassiker eller 80-tal – och har på högsta volym medan familjen skapar sina mästerverk!
Buon appetito!
Tack för boktipset. Just nu lyssnar jag på så mycket böcker jag bara kan. Pizzan såg även den riktigt god ut.
GillaGilla
Alltid kul med boktips, framför allt såhär i hösttider! Och egengjord pizza är ju så gott 😍
GillaGilla
Så spännande boken låter, jag har aldrig läst henne böcker även om jag känner till författaren vid namnet. Inser dock att detta skulle vara något för mig.
GillaGilla
Vilket bra boktips =), lyssnar mest på poddar just nu men det kommer väl en period där ja bara lyssnar på böcker. Vad god pizzan ser ut =)
GillaGilla
vad kul med lite bok tipps jag lyssnar mest på poddar nu 🙂 pitzan ser riktigt gott 🙂
GillaGilla
Såg och lät verkligen jättegott. Gjorde en pizza deg kvällen till igår och får tillaga dem till idag. Funderar på att följa dig med pesto, mozzarella och championer! 😍
GillaGilla
Låter som en riktigt bra idé! 👌
GillaGilla