Söndagens bröd: olivbröd

Lycka när brödet blir så där segt, poröst, ihåligt och smakrikt på en och samma gång!

En härligt deg som får sin fina trådighet från besöken i bunken där du blandar/vänder degen tre gånger under jäsningen. Inspiration från Pain de Martin.

1 olivbröd, ugn 250 °

100 g Kalamon/kalamataoliver med kärna -urkärnade!

10 g jäst

300 g kallt vatten, inte iskallt alltså utan bara inte uppvärmt

1 msk olivolja

330 g , 5 1/2 dl vetemjöl eko

30 g, 1/2 dl rågsikt

1 1/2 tsk salt

•Kärna ur oliverna. Lös jästen i vattnet och tillsätt resten av ingredienserna. Blanda ordentligt tills du har en klumpfri ganska lös deg (inte så lös som smet).

•Låt vila i 30 minuter

•Blöt handen eller en slev och vik/flytta degen längst till höger i bunken lite till mitten,  tills du kommit varvet runt. Min deg brukar vara så pass lös att den inte går att vika i ordets rätta bemärkelse.

• Låt vila 30 min.

• Vik/flytta ett varv igen.

• Vila i 30 minuter

• Vik/flytta ett varv

• Vila i 30 minuter

• Vik/flytta ett varv

•Låt degen vila i en timma

•Strö vetemjöl på en bakduk. Häll ut degen på den mjölade bakduken och vik in kanterna så att det blir formen du önskar på ditt bröd. Vik ihop bakduken, om degen är lös och tenderar att flyta ut kan du fästa ihop bakduken med en klädnypa. Låt jäsa i 1 timma.

•Stjälp upp brödet på en smord eller bakplåtspappersklädd plåt (den får gärna ha stått inne i ugnen och värmt upp sig) och grädda i 15 minuter innan du släpper in lite luft i ugnen genom att öppna ugnsluckan och sedan sänka till 235° och grädda i 15 minuter till. Alltså 30 minuter i ugnen.

Låt svalna på galler. Smakar ljuvligt ljummet men dagen efter har smakerna mognat och bjuder på ett fantastiskt bröd med seghet och mustighet. Njut!

Ljuvliga höst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s