Härliga dofter FRån grytan med coq au vin

Servera dina gäster en härligt doftande Coq au Vin på kycklingfilé och jag lovar att ni får en fantastisk middagsupplevelse tillsammans! Vem tackar nej till mört kycklingkött, smörstekt bacon, bulliga champinjoner och mustigt rödvin över hela skapelsen?

En gammal metod för att möra segt kött är att koka det i vin. Rätten är för början fattigmat eftersom de välbärgade hade råd med finare kött. Idag finns få tillfällen att koka en tupp (hos oss är den anledningen att vi känner dem vid namn) och valet faller därför på filéer eller andra möra kycklingdelar.

Servera din coq au vin till ett örtkryddat potatismos, ugnsbakad potatis eller ris.

Coq au vin, 8 portiner

1000 g kycklingfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 paket, 140 g, bacon, eko eller stekfläsk om du önskar större bitar fläsk.
8 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
20 cm purjolök
300 g champinjoner
smör till stekning
5 dl rödvin
2 dl vatten
4 msk kycklingfond
2 msk soya, kinesisk
2 lagerblad
2 tsk timjan
2 tsk maizena

Börja med att preparera. Skär kycklingköttet i grytbitar, skiva upp baconet, skala och dela schalottenlöken, skiva vitlök och strimla purjon. Halva champinjonerna.

Fräs kycklingen i smör, när de är genomstekta flyttar du över dem i en gryta. Stek sedan resterande ingredienser medan du häller över vin, buljong, soja och kryddor i grytan. Låt småputtra under lock i 15 minuter. Lägg sedan i lök- och baconfräset och puttra ytterligare i 5 min. Rör sedan ut maizena i lite vatten och rör ner i grytan, låt koka upp så att du får önskad konsistens på spadet.

Bon appétit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s