
Tjo flöjt vad helgen gick snabbt! Ska veckans första dagar bli lika mysiga får vi allt lägga manken till. Nemas problemas när morotskaka finns, säger jag. Ha alltid en morotskaka i kylen, redo att rädda dig från total hösttristess.
Detta är Frida Skattbergs recept, något omarbetat. Bästa jag testat. Välj storlek på form beeroende på hur tjock kaka du vill ha. Tänk på att ugnstiden då kan ändras. Prova med sticka som ska vara ren när du drar upp den ur kakan.
Ha en fin oktoberdag!
Kaka:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
1.5 tsk malen ingefära
1 1/2 dl neutral olja
2 stora morötter – finrivna
Topping
100 g rumsvarmt smör
200 g färskost
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Kaka:
Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp i 8 minuter. Tillsätt de torra ingredienserna, kryddorna kan du öka eller minska mängden lite efter tycke och smak, och rör ihop till en smidig smet. Tillsätt olja i en fin stråle medan du blandar i den. Rör sist ned de rivna morötterna
5. Häll smeten i en form, ca 30 × 20 och grädda kakan mitt i ugnen 160 ° i ca. 40 minuter.
Tag ut och låt svalna helt.
Topping:
Lägg samtliga ingredienser i en bunke och vispa, gärna med elvisp, till en krämig smet. Tillsätt lite citron- lime- eller apelsinskal om så önskas. Låt vila i kyl tills det är dags att bre den på kakan.

Smakar underbart i flera dagar!