Romtårta och midsommarstafett

En romtårta är ett måste på vårt midsommarbord (lite måste vi ju skilja sommarbordet från jul och påsk). Romtårta är härligt somrig och passar inte bara till lax och sill utan är även ett fint tillbehör till räkor eller på buffé!

1 romtårta

Botten:

100 g smör
200 g kavring


Fyllning:

4 gelantinblad
3/4 dl vatten
1/2 rödlök
2 dl crème fraîche
2 dl rysk yoghurt eller gräddfil
1 burk, 80 g, rom, ex svart stenbitsrom eller tångkaviar.
Salt
Till garnering och servering
1 burk rom
dill
salladsblad
citron

Smält smöret. Mixa kavring en. Blanda ingredienserna och klä botten på en springform med ett bakplåtspapper. Tryck ut massan och platta till med en sked. Ställ i kylen medan du gör fyllningen.

Lägg gelantinblad en i blöt.
Blanda creme fraiche och rysk yoghurt med den finhackade rödlöken och rom. Smaka av med salt.
Värm vattnet och smält gelatinbladen i det. Rör ned i fyllningen. Häll över botten och låt stå i kyl några timmar.
Garnera efter tycke och smak och njut av sommaren!

Efter midsommarmaten är det på sin plats att ta en sväng små grodor runt midsommarstången och varför inte ordna en stafett innan tårtan? Här är våra favoritgrenar:

Två lag får hämta uppdrag i korgar. Givetvis likadana uppdrag men de kommer att utföras i olika ordning.

  1. Bygg en pyramid
  2. Lägg er i form av en stjärna
  3. Sjung blinka lilla stjärna tillsammans
  4. Försök få ett Mariekex från pannan till munnen enbart med hjälp av dina ansiktsmuskler (händerna på ryggen)
  5. Lista ut en charad i form av en gestaltad barnvisa (ex Björnen sover eller Lilla Snigel)
  6. Skutta ett varv runt midsommarstången i form av valt djur (ex sjöhäst, kråka, kanin)

Avsluta med dragkamp innan ni äter tårta.
Glad midsommar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s