Förädla augusti till härligt sega bärläder, bärremmar, fruktläder, tja kärt barn…

Plocka 6 dl röda vinbär från din favoritbuske.
Koka ihop tillsammans med 1/2 dl vatten en liten stund tills bären vätskat av sig. Blanda med 1/2 dl honung och 1 tsk chiafrön (för att smeten ska gå ihop). Pressa genom en stormaskig sil, vi vill ha med några av kärnorna.
Täck en plåt med bakplåtspapper och använd halva ytan att breda ut vinbärssmeten på. Lagret får inte bli för tunt!
Grädda i 60 °varm ugn i flera timmar. Kan ta mellan 4 och 8 timmar. Låt plåten därefter stå några timmar innan du försiktigt lossar ditt bärläder. Klipp eller skär i remmar och rulla ihop.
Förvara i burk med tätslutande lock i kyl. Blir de klibbiga kan du pudra med potatismjöl.
Augusti i läderform!
