Ta en tur till Vadstena

Packa utflyktsväskan och ta en tur till Vadstena innan sommaren är slut! Hm, nu när jag tänker efter, kan nog funka som höstutflykt också. Phu, svårt att hinna med sommarsveriges alla pärlor!

Vadstena (Vaaadstena, Vasstena, vad säger ni?) är en vacker pärla precis vid Vätterns östra strand. Här tronar slottet som byggdes 1545 att användas till försvar mot söder. Då Gustav Vasa senare ville ha ett slott till sin son Magnus byggdes det om till lite mer tjusig slottsstil och när Magnus arkitekturintresserade bror Johan blev kung fixade han till det ännu mer. Slottet är nu känt som nordens viktigaste bevarade renässansslott. Magnus, som förövrigt vilar i klosterkyrkan en bit bort, anses som Gustav Vasas galne son, det sägs att han vid ett tillfälle kastade sig från slottsfönstret ner i vallgraven. Dock var han den ende som vägrade skriva under avrättningen när hans äldre bror Erik ville röja brorsan Johan ur vägen. Nåväl, han blev övertalad också till slut men alla som kan sin historia vet att det inte blev något med det där ändå.


Ett litet gult tåg tar oss genom Vadstena och guidar om platserna vi kör förbi. I klosterkyrkan finns ett skrin, som man nu vet, inte alls är fyllt med heliga Birgittas reliker, men ändå!

Kände ju inte Birgitta personligen men får känslan att hon inte älskat de sneda stearinljusen.


Mittemot slottet njuter ni av en fin glass medan ni kollar vägen till Ladugård 206 som. Ligger en pyttebit ut på landet. Här köper du en bit god ost, lite nymalt kaffe och hugger in på en lunch av fläderinkokt lax, burratasallad eller en smarrig tapasbricka.


Kom ihåg att sätta av lite tid för flanerande i gränderna och snusande på rosorna. Kanske lite shopping? Förvånadsvärt många fina små butiker i denna lilla stad. En hemesterdag i sin bästa skrud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s