Kycklingspett med snabb jordnötssås och chilipicklad gurka

Nu kräver jag en rätt med ris! Färskpotatisen i våra potatisland är inte redo att se dagens ljus och butikernas bleka skapelser har helt klart överdoserats i alla former här hemma. Redan innan midsommar! Idag bjuder jag på Kycklingspett med snabb jordnötssås och chilipicklad gurka! Smaklig spis!

Färsk vitkålssallad med olja, vinäger, salt och peppar är så gott till nästan allt. Här hoppade även ett gäng mangokuber upp på tallriken.

Vi gör våra kycklingspett på innerfile. Blir alltid ljuvligt mört. Köttet låter vi gå klart i ugnen och sätter på spett efter tillagning. Även om träspetten läggs i vatten innan blir de alltid lite brända tycker jag. Klart det går bra att servera utan just grillspett men det är rätt festligt måste jag säga.

8 spett
600 g kycklinglårfilé
Dela varje filé i två bitar

Marinad till kycklingen
1/2 dl soja
1 pressad vitlöksklyfta
4 cm riven ingefära

Blanda ingredienserna och lägg i kycklingen, marinera minst 15 minuter, gärna över natten. Dela kycklingbitarna. stek eller grilla. Låt kycklingen gå klart i ugnen på 120 grader i ca 10 minuter till en innertemperatur på 70°. Sätt bitarna på spett.

Chilipicklad gurka

1 normalstor gurka
0,5 dl socker
0,5 dl vinäger
0,5 dl vatten
1 isbit
1/2 chili i tunna skivor utan kärnor

Koka upp socker och vinäger, tag av värmen och tillsätt chili och vatten. Låt svalna något. Skiva upp gurkan med en osthyvel. Blanda ner gurkan i lagen. Går bra att göra precis innan måltiden eller dagen innan.

Snabb jordnötssås
1 dl jordnötssmör
1/2 dl kokosmjölk eller vanlig mjölk om kokos inte passar din smak
3 msk soja
juicen från en pressad lime eller färdig limejuice

Mixa samman med stavmixer.

Servera med jasminris.
Ha en underbar måltid!

Sommarlov!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s