Pingstparfait med blåbär och mandel

Funderar du någonsin på varför frågan om varför vi firar Pingst aldrig är med på tipspromenad? Jo, det kan jag meddela nu efter att käckt gett mig in i letandet efter en förklaring. Så här förklarar nämligen svenska kyrkan på sin hemsida:

Pingsten är den heliga andens högtid. En högtid där vi blir påminda om att Gud finns både mitt bland oss och inom oss. Den heliga anden är Guds osynliga närvaro.

Innan Jesus lämnade jorden på Kristi himmelsfärdsdag berättade han för lärjungarna att de inte skulle att bli övergivna. Jesus förklarade att vi människor skulle få en hjälpare, en sanningens ande som ska vara hos oss för alltid.

Tio dagar efter Kristi himmelsfärd firar vi därför pingst. Då firar vi att Gud låter sin ande, hjälparen, vara hos oss.

Den heliga Anden kallas för livets ande, och det är ingen tillfällighet. Ord som andedräkt och att andas påminner om livets grund. Gud är både lika osynlig och lika verklig som vår andedräkt.

Anden jämförs ibland med en vind. Vi kan se hur träd böjer sig för vinden men vi ser inte själva vinden. På samma sätt är det med anden. Vi ser inte anden, men vi kan se verkningarna av anden i våra liv.

Inte helt enkelt alltså men ändå en jättefin gåva från Gud och tråkigt nog sorgligt ouppskattad. Folk som inte tackar för presenter är det värsta jag vet! Därför firar vi Pingsten med en len Pingstparfait med mandel och fjolårets blåbär

Parfait med fjolårets blåbär eller
varför inte hjortron?

1 sockerkaksform med parfait, ca 8 personer


2 äggulor
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 äggvitor
3 dl vispgrädde
1 dl mandelmjöl/ riven eller hackad mandel
1 1/2 dl frysta blåbär
Ev blåbär till garnering

Vispa äggvitorna hårt och vispa sedan gulor och socker fluffigt. Grädden vispas lätt. Rör försiktigt ihop de tre vispade ingredienserna och pudra i mandelmjölet. Rör raskt i blåbären så att de inte färgar av sig. Häll smeten i en sockerkaksform.
Frys i minst 6 timmar.
Tag ut 15 minuter innan servering. 30 som jag väntade blev på tok för länge…

Glad Pingst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s