Alla blommor i Paris av Sarah Jio och en rustik baguette

En bok som lämnar en känsla i dig långt efter att du slagit ihop pärmarna. En känsla av sorg och hopp, en känsla av att livet är så vackert men att ingenting kan tas för givet. Celine lever i 40-talets Paris. Hon driver en blomsterhandel med sin far och varje eftermiddag skuttar lilla dottern Cosi in i butiken fylld av glädjefyllda berättelser om vad som hänt i skolan den dagen. Celine är änka men dejtar Luc som är en riktig pärla. Parallellt löper historien med Caroline som i vaknar upp på ett sjukhus i dagens Paris. Efter att ha varit med om en cykelolycka minns hon inte vem hon är. Hur kommer det sig att hon bor ensam i en stor våning? Och varför ser alla hon möter så förvånade ut över att hon hejar, verkar vilja småprata, intresserar sig för dem? Vem är hon? I en ingivelse börjar hon måla och måleriet löser upp minnesbilder hon inte önskar någon.


I krigstidens Paris börjar livet bli ohållbart. Plötsligt en dag misshandlas fadern och en stor gul stjärna målas på fönstret. Kunderna som beställt de populära stora blomsteruppsättningarna meddelar en efter en att de fått ändrade planer och inte längre behöver några blommor. I alla fall inte från dem. En tysk officer med ren ondska i sin blick kastar lömska blickar på Celine. Luc sänds iväg i arbetet och en dag förstår Celine att Lucs mor, den förnäma madame som aldrig tyckt att Celine är ett tillräckligt gott parti för hennes son, är beredd att offra liv för att få sin vilja fram.
Alla blommor i Paris av Sarah Jio är stundtals så vacker, stundtals så bedövande sorgsen att jag vill sluta läsa men hela tiden fullkomligt livsbejakande.

Dröm dig till ditt Paris med denna baguette som blir härligt seg efter en natt i degbunken.

Jäst, 1 tsk
Vatten, kallt 3 1/2 dl
Vetemjöl, eko 7 dl
Durumvetemjöl 1/2 dl
Salt, 3 tsk
Frön att strö på toppen

Lös jästen vattnet. Tillsätt salt och mjöl. Blanda väl. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten eller dagen beroende på när du vill avnjuta din baguette.

Mjöla en bakduk. Stjälp upp degen (den är ganska klibbig) på duken och forma en limpa. Vik ihop duken och låt jäsa i 45 minuter.

Sätt ugnen på 270 ° (om den går så högt).

Dela degen i 3 avlånga bitar. Härlig känsla att skära stora fluffiga bitar av den fasta degen. Dra ut baguetterna lite medan du vrider något varv. Lägg på plåt (smord eller bakplåtspapper). Strössla över frön, ex sesam, om så önskas. Grädda 15-20 minuter. Var inte rädd för ordentligt med färg på skorpan.
Njut din baguette med ett lager smör, några drag från saltkvarnen och lång lässtund.

3 reaktioner till “Alla blommor i Paris av Sarah Jio och en rustik baguette

  1. Jag har också läst Alla blommor i Paris, för ett par veckor sedan. Tycker mycket om boken, hur de två parallella berättelserna ger varandra mening och målar en tavla av såväl förlust som försoning (med livet). Det är något visst med böcker som utspelar sig under ockupationsåren av Frankrike. Kände även jättestarkt för Kristin Hannahs Näktergalen, har du läst den?

    Gilla

    1. Ja, visst är det härligt med alla dessa böcker som väver ihop då- och nutid. Gillar det starkt! Historien är närmare än vi tror.
      Jag har inte läst Näktergalen. men har den på min lista. Hannah skriver fantastiskt bra och lämnar spår efter sig länge.

      Gillad av 1 person

      1. På tal om dessa böcker, har du sett att De bortglömda namnens bok släppts i svensk översättning? Den har jag velat läsa ett tag, men har avvaktat inför just översättningen.

        Får se när jag läser den, har de två senaste veckorna varit inne i en poesiperiod. I dag besökte jag biblioteket för att låna böcker om fågel- och naturpoesi. Jag lånade även med mig den tunga luntan Svensk poesi.

        Jag ser fram emot dina kommande bokrecensioner. Nästan lite jobbigt hur mycket bra läsning som väntar. Vill vara ledig och läsa jämt, en bra längtan.

        Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s