Jag tänker att vi har tid ,lite mer än vanligt, att baka eget bröd till julbord och helgfrukostar.
Surdegsknäckebröd blir härligt knaprigt och smakrikt, tar tid på sig men är väldigt enkelt att baka.

30 g (2 msk) rågsurdegsgrund (finns att köpa färdig i jästhyllan om du inte har)
150 g (1 1/2 dl) vatten
120 g (2 dl) dinkelmjöl, fullkorn
120 g (2 dl) rågmjöl
3 g (1/2 tsk) salt
Ev toppkryddor som du kavlar in: flingsalt, sesamfrön, chiafrön, kanel, rosmarin, chiliflakes
Rör ihop alla ingredienser i en bunke, täck med lock och låt stå cirka 10 timmar, gärna lite varmt (22–24 grader). Det blir en kompakt deg.
Sätt ugnen på 200 ° i god tid. Rulla degen till bollar, stora som pingisbollar. Mjöla ordentligt och platta ut på bakplåtspapper. Nu kommer enda utmaningen med knäckebrödsbakandet. Kavlingen. Kavla, kavla, kavla tills brödet är ca 1 mm tunt, annars går det inte att få knäcket så sprött som du vill ha det och samtidigt avbitbart! Använd kruskavel om du har. Strö på frön eller krydda, kavla några gånger så kryddorna fastnar.
Låt en plåt stå inne i ugnen och bli varm. Skjutsa in brödet med pappret på plåten. Grädda tills brödet fått fin färg, ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
Ett sprött fint knäckebröd, härligt att förgylla brödkorgen med!
