Maräng & smörkräm i ljuv symfoni

Maräng har fått rykte om sig att vara svåra att baka vilket är toppen eftersom du då får massor av beröm för din lilla insats. Hemmagjord maräng på ekologiska ägg smakar så mycket bättre än köpta så slit dig från dagens bok för några minuter och vispa ihop din egen.

Två marängbottnar

4 äggvitor från ekoägg
1 dl florsocker
2 dl strösocker
1 tsk ättika

Vet du, 2 dl av de söta flingorna Rice Krispies är jättegott att ha i marängen. De är lite svåra att hitta nu för tiden eftersom sockrat ris konkurrerats ut av nötgranola i flinghyllan men de finns! Vänd ned när den är färdigvispad!

Vispa äggvitorna med elvisp. När de börjat skumma tillsätter du florsockret och ättikan. Tillsätt sedan strösockret pö om pö medan du vispar kraftigt. Fortsätt vispa tills marängen är fast (håll bunken över huvudet, du ska INTE få ny frisyr).
Spritsa eller klicka ut två rundlar på bakplåtspapper. Grädda i ugn, gärna varmluft, 130° i 10 minuter, sänk sedan till 90 ° och låt stå inne i en timma. Om du vill ha en lite seg maräng vaktar du den och tar ut den innan den lossnar helt när du lyfter den från plåten.

Äggulorna använder vi till en ljuvlig smörkräm
4 äggulor, eko
1 dl socker
1 dl grädde, eko
125 g smör, eko

Vispa ägg, socker och grädde i en kastrull, värm på låg värme tills den tjocknar. Dra sedan kastrullen från värmen och rör ned smöret. Låt smälta och rör till en jämn kräm. Ställ att stelna i kyl.

Fyll marängtårtan med smörkräm och vispad grädde. Toppa med din favorittopping: krossad daim, granatäpple, pepparkakor, polkakross eller saffranskokta apelsinklyftor.

En marängtårta är alltid en underbart uppskattad dessert. Den söta marängen smakar ljuvligt med den milda grädden
och den lena smörkrämen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s