Fördrink och förrätt är ett måste när man får ett lagom antal gäster tycker jag. En stekt caesarsallad blev det denna gång. Att steka sallad rekommenderar jag alla, brukar särskilt passa dem som inte är så förtjusta att knapra färska salladsblad.
Gör så här;
1 huvud romansallad, strimlat
Smör och olja att steka i.
Salt
Solrosfrön, saltade
Svarta sesamfrön
Kapris.
Stek salladen tills den mjuknat något och fått lite färg. Salta. Montera salladen på ett stort fat eller portionera ut på tallrikar.
Rosta solrosfrön i en torr panna tills de fått färg. Strössla över dessa tillsammans med sesamfrön och kapris.
Caesarsås;
Köp färdig eller mixa en egen;
Om du riskerar att bli ett halvgalet monster som med piska tvingar barnen att tända samtliga ljus, vända trasmattor och slänga in allt som ligger på hallbordet i torktumlaren fem minuter innan gästerna förväntas anlända (ja, mer eller mindre självupplevt) så bör du överväga färdigköpt. Ljug och säg att du gjort den själv om det känns bättre – kom då bara ihåg att memorera receptet.
1/2 vitlöksklyfta, riven
1 ägg, eko
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger eller citronsaft
2 tsk kapris på burk
1 dl parmesanost, riven
2 dl neutral olja, ex raps eller majs
2 sardellfiléer
Salt och peppar
Mixa hela härligheten med en bra mixerstav (jag hade vissa problem innan jag köpte ny). Smaka av med salt och ev mer parmesanost. Ringla över salladen.
