Lördagslyx med langos

Langos är festlig mat men som allt friterat kräver det lite tid och utrymme. Perfekt mat till lediga lördagskvällen. Slut ögonen och låtsas att du är på en sommarfestival på 90-talet…. Skämt åsido, vi har även serverat langos på dotterns födelsedagsfest. Lyxigt och väldigt uppskattat!

Bröden:
25 g jäst

3 dl vatten, 37 grader

1 kall kokt potatis (kan uteslutas)

7 dl vetemjöl, eko

1 tsk salt

1 dl vetemjöl till utbakningen

olja till fritering ex raps eller majs

Lös jästen i vattnet, tillsätt salt och riv ner potatisen. Tillsätt vetemjölet och arbeta degen för hand eller i maskin tills degen känns smidig. Plasta bunken och jäs i 40 min.

Dela degen i 16 delar eller i så många du vill. Tänk på att bröden ska få plats i frityrkastrullen. Kavla ut till ca 2 cm tjocklek. Jag brukar kavla dem till avlång form. Hjärtform är ju supergulligt kom jag på nu. Jäs 10 min och fitera sedan i 180-gradig olja tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper och pensla sedan med vitlöksolja.
Låt gästerna själva toppa sina langos och njut tillsammans!



Vitlöksolja
En riven vitlöksklyfta eller ramslök
1/2 dl olja



Toppingförslag
Riven ost
Gräddfil
Finhackad rödlök
Rom, svart och/eller röd
Räkor
Kallrökt lax
Kantareller
Persilja



Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s